23.9.08

BOĞAZİÇİ'NDE BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜ BİTTİ

Boğaziçi'nin özgürlüğü başörtüye kadar!

Genç Siviller'den başörtüsü yasağına tepki: Boğaziçi rektörü vatanî görevine başladı!

Bugüne kadar sağladığı özgür ortamla tanınan Boğaziçi Üniversitesi'nde dün yasak vardı. Açılış gününde başörtülü öğrenciler kampüse alınmadı. Öğrenciler durumu protesto etti.

Yeni rektörle birlikte Boğaziçi Üniversitesi'ndeki (BÜ) özgürlükler dönemi de sona erdi. Üniversitenin açılış gününde okullarına gelen başörtülü öğrenciler, önceki yıllarda rahatça girdikleri kampüse dün alınmadı.

Bu durum karşısında şaşkınlık yaşayan öğrenciler yasağı girişte protesto etti. Olay üzerine açıklama yapan Genç Siviller hareketi de, başörtülülerin kampüse alınmamasını ilginç bir dille eleştirerek "Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni rektörü Kadri Özçaldıran vatani görevine hızlı başladı." ifadesini kullandı.2004-2008 yılları arasında rektörlük yapan Prof. Dr. Ayşe Soysal'ın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu göreve atadığı Prof. Kadri Özçaldıran, üniversitedeki ilk gününe yasakla başladı. Rektör, öğrencilerin peruk takarak okula girmelerine de izin vermedi. Girişte toplanan 50-60 kişilik başörtülü öğrencinin protesosuna başı açık arkadaşları da katıldı.

Başörtülü öğrencileri destekleyen Genç Siviller yaptıkları açıklamada olayı şöyle protesto etti: "Öğrenciler içeri girmezse dersler ne kadar da iyi geçer, diyen yeni rektörü tebrik ediyoruz (!) Bu buluş tüm dünya üniversitelerini öğrenci belasından kurtarıp onları daha çok araştırmaya doğru yöneltecektir. Evrenin sırlarını keşfetmek için çalışan İsviçre'deki CERN laboratuvarlarına da bu model örnek olmalı. Şimdi esas görev, 'Üniversitelere başörtülü öğrencilerin girmesine evet; ama diğer özgürlükler de sağlanmalı.' diyen 3. yol bildirisine imza atmış Boğaziçili öğretim üyelerine düşüyor. Kapıda öğrencileriniz bekliyor. Şimdi onlara okula girebilecekleri üçüncü bir yol açmak size düşüyor. Rektörün tehditlerine boyun eğmeyin."

Yasak karşısında şaşkınlık yaşayan öğrenciler ise okullarına girememenin üzüntüsünü yaşadı. Üniversitedeki 2. yılını okuyan B.C. eğitim yılının ilk gününde yaşadıklarına anlam veremediğini söyledi. B.C. "Yasa geçen yıl da aynı yasaydı, ancak özgürdük. Şimdi rektör değişti ve bizi engelliyorlar. Bu ne biçim anlayış." dedi. Eğitim haklarının ellerinden alınmasına tepki gösteren öğrenci grubu, daha sonra güvenlik görevlilerinin engellemelerine rağmen toplu halde kampüse girerek sınıflarına gitti. Bu olayın ardından kapıdaki güvenlik görevlileri başörtülü öğrencilerin geçmesine engel olmadı. İlk gün okullarına eylem yaparak giren öğrencilerin bundan sonraki günlerde neler yaşayacağı ise merak konusu oldu.

Başörtüsü yasağına 'özgürlüklerin kalesi' olarak bilinen Boğaziçi Üniversitesi de katıldı. Eğitim yılının ilk günü öğrenciler, yeni rektörün direktifiyle okula alınmadı.

Rektör Boğaziçi'nde kaliteyi düşürdü
Boğaziçi Üniversitesi'nde, dün sabah ders başı yapmaya gelen öğrenciler, üniversitenin yeni atanan rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran'ın aldığı başörtüsü yasağı kararıyla karşılaştılar. Başörtülü olarak okula alınmayan öğrenciler, karara tepki olarak üniversitenin güney kapısında toplanarak Boğaziçi Üniversitesi tarihinde ilk defa uygulamaya sokulan yasağı protesto ettiler. Kapı önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik gruba çok sayıda öğrenci de destek vererek derslere girmedi.

OKULUN TARİHİNDE İLK
Grup daha sonra, yasağı tanımadıklarını belirterek, kalabalık bir şekilde turnikelerden güvenlik görevlilerinin müdahalesine rağmen okula giriş yaptı. Grup bu sırada alkış ve ıslıklarla rektörlük önüne geldi ve yönetimi protesto etti. Öğrenciler yaptığı açıklamada okulun tarihinde ilk defa böyle bir uygulamaya gidildiği belirtilerek, başörtülü öğrencilerin şapkayla bile içeri alınmamasının mantığa sığmadığını ifade ettiler. Okul öğrencisi Ferhan Soylu, yasağı, aklı, vicdanı ve fikri hür çağdaş üniversite öğrencileri olarak protesto ettiklerini belirterek, "Yüzlerce öğrenciyi mağdur eden, demokrasiye inanan kesimleri, ülkenin geleceği konusunda hayal kırıklığına uğratan bu uygulamanın Boğaziçi öğrencileri olarak bir an önce sona erdirilmesini istiyoruz" dedi.

Zeynep Çalışkan adlı öğrenci ise güvenlikçilerin aşağılamaları ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek, bu duruma tepki gösterdi. Bu arada Boğaziçi Üniversiteliler Derneği bir açıklama ile yasağı protesto etti. Açıklamada uygulamanın okul geleneklerine uygun olmadığı belirtilerek, "Boğaziçi Üniversitesi'nde gardrop modernizmi hortladı" denildi.

Zorla kağıt imzalatmak istediler
Üniversite kapısında güvenlik barikatıyla karşılaşan başörtülü öğrencilere rektörlük tarafından hazırlanan ve içeriğinde "Başörtülü girdiğim takdirde tüm hukuki sonuçları önceden kabul ediyorum" yazılı bir kağıt imzalatılmak istendi. Kağıdı imzalamayan çok sayıda başörtülü öğrenci ise Güney Kampüsü'nün kapısında bekledi. Önceki yıllarda üniversitelerinde başörtüsü ile ilgili bir problem yaşamadıklarını belirten Şeymanur Ekren, sabah ilk derse girmek için geldiklerinde engellendiklerini söyledi. Ekren, "Bize rektörden aldıkları kağıdı gösterip 'Ancak bu kağıdı imzalarsanız içeri girersiniz' dediler. Önceki yıllarda bu tür bir uygulama yoktu. Şaşkınlık içindeyiz" dedi.


23.Eylül.2008

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License