1.11.09

ANAP TARİH OLDU

Ergenekon Özal'ın ANAP'ını Yedi

Kendini fesheden Anavatan Partisi DP ile birleşti. Konuşmasının büyük bölümünde Ergenekon sanıklarını savunan Cindoruk, Silivri’yi de ‘kamp’a benzetti

Anavatan Partisi dün kendisini feshederek Demokrat Parti’ye katıldı. İki parti düzenlenen olağanüstü kongreyle Demokrat Parti çatısı altında birleşti. DP lideri Hüsamettin Cindoruk’un kongrede yaptığı uzun konuşmada Ergenekon sanıklarını savunması dikkat çekti. Cindoruk konuşmasında Ergenekon sanıkları için üzüntü duyduğunu belirtirken Silivri Cezaevi için de ‘Kamp’ benzetmesi yaptı.KONGREDEKİ ‘TANIDIK’ İSİMLER 

DP ile ANAP’ın 2007’den beri devam eden çalışmalar kapsamında ‘Türkiye Birleşiyor’ kongresi Atatürk Spor Salonu’nda yapıldı. ANAP Kongresi’nde partinin tüzel kişiliğinin sona ermesi ve DP ile birleşmesi delegenin oyuna sunuldu. DP’nin 6’ıncı Olağanüstü Kongresi’nde ise delegeler partinin DP çatısı altında birleşmesini onayladı. Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’nin birleşme kongresinde, Mesut Yılmaz, Celal Doğan, Yılmaz Büyükerşen, Tayfun İçli gibi değişik isimlerin bir arada olması dikkat çekti.

CİNDORUK AÇILIMA DA KARŞI 

DP lideri Cindoruk, konuşmasında hükümeti, açılımları, Ergenekon davasını sert şekilde eleştirdi. Cindoruk, demokratik açılımı “Açılım dediler, dağdan gelen gerilla müfrezisine yenik düştüler” diyerek eleştirdi.

‘SİLİVRİ KAMPI BİR AN ÖNCE KAPATILSIN’

Konuşmasının büyük bölümünün Ergenekon davasına ayıran Hüsamettin Cindoruk davayı şu sözlerle eleştirdi: “Silivri’de bulunan sanıklar için bir avukat olarak üzülüyorum. O kampın bir an önce boşaltılmasını bekliyorum. Mehmet Haberal’dan, Özbek’ten, Mustafa Balbay’dan, Özkan’dan terörist olur mu? Olursa bir hukukçu olarak, parti başkanı olarak delillerini istiyorum. O insanlar senelerdir orada hapis yatıyor. Beşiktaş’taki mahkeme, Silivri’ye gidip davaya bakıyor. Binası mahkemenin Kabe’si. Oradan ayrılamaz.”

ANAVATAN’IN SONU

Birleşme Kongresi’nde, 20 Mayıs 1983 tarihinde kurulan Anavatan Partisi’nin tüzel kişiliği sona erdi. Bu birleşmeyle DP’lilerin yıllardır süren ‘görkemli genel merkez binası’ rüyası da gerçekleşecek ve Turgut Özal’ın yaptırdığı ANAP’ın binasına taşınılacak. Ancak Maliye Bakanlığı’nın Genel Merkez binasına el koyma riski bulunuyor. Erkan Mumcu’nun genel başkan olduğu dönemde; TBMM’de grup kurulduğu dönemde; Hazine’den parti yardımı alınmıştı. Ancak uzun ve karışık bir yasal süreç yaşayan bu hazine yardımı ile ilgili yargılama henüz bitmedi. O dönemde alınan 8 milyon TL’nin iadesi istenmiş, ancak Mumcu ve kurmayları bu parayı, iade etmemişti. Maliye Bakanlığı da; bugün faizi ile birlikte 12.5 milyon TL’ye ulaşan bu miktar için yargıya başvurdu. Yargıda Hazine lehine karar çıkarsa, ANAP’ın bu parayı ödemesi gerekiyor. Birleşmenin ardından ANAP’ın tüm al varlığı, alacak ve borçları DP’ye geçecek.

Soylu ve Menderes topa tuttu

DP eski Genel Başkanı Süleyman Soylu: Merkez sağda bir umut olması beklenen DP ve ANAP birleşmesinin ‘sola yatık’ bir hale dönüştü. Türkiye’nin meseleleri yerine Ergenekon savunuculuğuna soyunuluyor. Eski Genel Başkan olarak birleşmenin DP’ye hayırlı olmasını diliyorum. Altı aydır çizilen tablo, Ergenekon savunuculuğudur. Sayın Cindoruk’ta Ergenekon takıntı haline gelmiş.

Aydın Menderes: Bunların gerçek DP ile ilgisi yok. Çakma DP’dir. Başındaki de emanetçidir. Aklı başında birisi de Ergenekonla DP’yi yan yana getirmez. Celal Doğan, Mesut Yılmaz gibi isimlerin de bir arada olmasına tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş diyorum. Siyasi emekliler kahvesi bu, başarılı olamaz.

Eski tüfekler yeniden sahnede

Kongreye eski başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, Gaziantep eski Belediye Başkanı Celal Doğan ve Eski Meclis Başkanı İsmet Sezgin gibi isimler de katıldı.

İki partinin birleşme kararının onaylanmasının ardından DP kongresinde üye sayısı 100’e çıkartılan GİK’te ANAP’a düşen 50 üyelik için seçim yapıldı. Listede, mevcut ANAP MKYK üyelerinin tamamı korunurken, ANAP’ın eski Genel Başkanları Mesut Yılmaz ve Nesrin Nas, DTP eski Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar, ANAP’lı Nejat Arseven, Beyhan Arslan, Ahad Andican, Halil İbrahim Özsoy, Yılmaz Karakoyunlu yeraldı. Cindoruk, liderlerin üstünde yeralmış oldu. Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz’ın katılımıyla DP de Meclis’te temsil edilmeye başladı. CHP’de uzun süre Gaziantep Belediye Başkanlığı yapan Celal Doğan da, DP’nin yeni vitrininde yer aldı.
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License