17.2.10

2 AMİRAL SORGULANDI

Muvazzaf Amirallere Kafes sorgusu

TSK’nde ilk kez amiral seviyesinde iki muvazzaf asker darbeden sorgulandı.
Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında ilk defa görevdeki amirallerin ifadeleri alındı.Kafes Eylem Planı’yla ilgili soruşturma kapsamında Türkiye’de bir ilk yaşandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ilk kez amiral seviyesinde muvazzaf iki isim darbe soruşturmasında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade verdi. Kafes planıyla ortaya çıkarılan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki cunta yapılanmasında ‘Danışma Kurulu üyesi’ olarak adları geçen Güney Deniz Saha Komutanı Kadir Sağdıç ve Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlgar dün İzmir Adliyesi’ne gelerek Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Doğar’a ifade verdi.7.5 SAAT İFADE VERDİLER

İzmir Adliyesi’ne saat 10.00’da sivil plakalı bir araç ve sivil kıyafetle gelen Sağdıç ve İlgar, Başsavcıvekili Doğar tarafından 7.5 saat boyunca sorgulandı. Akşam saat 17.30 sıralarında adliyeden ayrılan amiraller basın mensuplarının beklediği kapıyı kullanmadı. Amirallerin adliye önünde bekleyen makam araçları da boş bir şekilde adliyeden ayrıldı.

SUİKASTLAR SORULDU

Kafes soruşturmasını yürüten İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Turan Çolakkadı ve Olcay Seçkin tarafından hazırlanan sorular bir zarf halinde geçtiğimiz hafta İzmir’deki özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmişti. Gayrimüslim vatandaşlara suikast düzenleyip hükümeti dışta zor duruma düşürmeyi hedefleyen Kafes Eylem Planı ve Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmatla ilgili olarak hazırlanan çok sayıda soru amirallere soruldu.

İZMİR’DE BİR İLK YAŞANDI

Kafes Eylem Planı soruşturmasında bugüne kadar 30’a yakın muvazzaf subayın ifadesi alınırken bunlardan 11’i tutuklandı. Daha önce Ergenekon soruşturması kapsamında eski Kuvvet Komutanları emekli orgeneraller Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına ‘şüpheli’ sıfatıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’nın gözetiminde soruşturmayı yürüten savcılara ifade vermişti. Yine Ergenekon soruşturmasında başta Şener Eruygur ve Hurşit Tolon gibi emekli orgenerallerin de olduğu çok sayıda general ve subay sanık olarak yer almıştı. İzmir’de talimatla ifedesi alınan iki amiralde bir ilk yaşanmış oldu. Koramiral ve Tuğamiral seviyesinde ilk kez muvazzaf subayların ifadesi alındı. Deniz Kuvvetleri’ne yönelik yürütülen soruşturma devam ederken, Kara Kuvvetleri’nde 2. kez ifadeye çağrılan ve 26 Şubat’a kadar süre verilen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de ilk muvazzaf general olacak.

‘Kadir Paşa koordine etsin’

Kafes Operasyonu Eylem Planı, Poyrazköy İddianamesi’nin 1 numaralı sanığı emekli Binbaşı Levent Bektaş’tan ele geçirilen bir film CD’de şifrelenmiş halde bulunmuştu. Altında Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe’nin imzasının bulunduğu belgede cuntanın dehşete düşüren planları yer almıştı. Rahip Santaro, Yayınevi Cinayeti ve Hrant Dink suikastları için ‘operasyon’ ifadesinin kullanıldığı belgede gayrimüslim vatandaşlara yeni suikastlar düzenleyerek AK Parti Hükümeti’nin dış desteğini kesmek hedefleniyor. Belgede yapılması planlanan çalışmalar detaylı bir şekilde anlatılmıştı. Yine saldırılar için gerekli mühimmatın listesi de Bektaş’tan ele geçirilmişti.

Üzerinde ‘Kadir Paşa koor etsin’ şeklinde bir notun yer aldığı skandal planının eylem safhasında şu ifadeler yer almıştı:

** Adalar bölgesindeki çeşitli mahallerde bomba patlatılacak. Azınlık haklarını hararetle savunma konusunda ön plana çıkmış kişi/kişilere suikast düzenlenecek. AGOS Gazetesi civarı gibi belirlenen yerlere ses bombaları konacak,

** Adalara vapur seferi düzenlenen iskelelerde bombalı eylemler düzenlenecek. Tanınmış gayrimüslim işadamı ve sanatçılardan belirlenen bir ya da birkaçı kaçırılacak.

** Sabotaj, adam kaçırma, suikast eylemleri belirlenen irticai örgütler adına üstlenilecektir aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License