27.2.10

ÇETİN DOĞAN KODESTE

Çetin Doğan Cezaevine kondu

Balyoz darbe planının hazırlayıcısı olduğu iddia edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Korgeneral Engin Alan tutuklandı.
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca sorgulanan emekli Orgeneral Doğan ile emekli Korgeneral Alan, sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, emekli Orgeneral Doğan ile emekli Korgeneral Alan'ın tutuklanmasına karar verdi.

Bu arada, muvazzaf subaylarla birlikte adliyeye getirilen ve sivil memur olduğu belirtilen bir kadın, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

DOĞAN İLE ALAN, CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜ

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Korgeneral Engin Alan, cezaevine gönderildi.

Emekli Orgeneral Doğan ile emekli Korgeneral Alan, haklarındaki tutuklama kararının ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sivil plakalı bir midibüsle Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinden Metris Cezaevine götürüldü.Doğan ile Alan'ın araca bindirilmesi sırasında, adliye kapısı önünde bekleyen yakınlarının alkışladığı görüldü.

Emekli Orgeneral Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''yoğun bir hukuk uğraşısından sonra Çetin Doğan ve Engin Alan'ın tutuklanmasına karar verildiğini'' söyledi.
Türkiye'de ciddi hukuki sorunlar olduğunu ve hukukun ciddi bir biçimde tehlike altında bulunduğunu iddia eden Ülgen, şöyle konuştu:

''Ülkemizin başta gelen sorunu, yargının bağımsızlığıdır. Bu konuda ciddi sorunlar var. Yargılamanın içeriğini etkilememek için bu aşamada herhangi bir şey söylemiyoruz, ama kamuoyunun bilmesi gereken bir şey var; ortada iki tane plandan bahsediliyor. Birisi sahte, kurmaca ve belli bir merkez, belli bir oligarşik güç tarafından hazırlanmış plan. Diğeri resmi, Genelkurmayın bilgilerinde olan plan. Bu iki plan arasında birtakım benzerliklerden yararlanılarak birtakım sorularla karşılaştık, ancak içten, samimi, ayrıntılı açıklamalarımıza karşın bir sonuç alamadık.''

Tutuklanan müvekkili emekli Orgeneral Doğan ile emekli Korgeneral Alan'ın 1. Ordu bünyesinde görevli olduklarına dikkati çeken Ülgen, 1. Ordu'nun görev alanının Trakya'dan Adapazarı'na kadar olduğunu, isnat edilen ''hükümeti cebir ve şiddet yoluyla devirmek'' suçunun, Tekirdağ'dan İstanbul'a kadar olan bölgeden Ankara'yı devirmek anlamına geldiğini belirtti. Ülgen, ''Böyle bir şey olabilir mi?'' diye sordu.

Ülgen, ''Demokratik çabamızla mücadelemizle tüm halkın demokrasiye olan sevdasıyla Türkiye mutlaka aydınlık günlere ulaşacaktır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın'' dedi.

''Doğan'ın sorguda ne dediği'' yönündeki soruyu da Ülgen, ''Ne savcılıkta, ne de sorgu sırasında kendisine karşı somut bir suçlama, yalnız Çetin Doğan'a değil, Engin Alan arkadaşımıza, komutanımıza karşı da somut bir suçlama yok. 'Siz şunu dediniz, siz şunu yaptınız' yok. Sadece ve sadece 'falan şunu, filan bunu demişti' gibi laflar var'' diye yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Genelkurmayda onaylanan bir belgeden söz ettiniz. Hangi belge bu?'' sorusuna karşılık da Ülgen, ''Onaylanan değil, Genelkurmay kayıtlarında olan resmi jenerik plandan bahsediyoruz. Seminer... 'Balyoz' diye bir plan yok. 'Balyoz' diye plan kurmaca, sahte. 11 sayfalık belge, işte 'Balyoz' dedikleri kurmaca belge. Onun altında şöyle bir imza var; 'Balyoz Sıkı Yönetim Komutanı' ve bizim müvekkilin ismi var. İmza değil, isim'' diye konuştu.

''ISLAK İMZA VE SES KAYDI ÖRNEĞİ ALINMADI''

Emekli Orgeneral Doğan'ın tutuklanma gerekçesi olarak ''kuvvetli suç şüphesinin'' gösterildiğini aktaran Avukat Celal Ülgen, sorgulamada ıslak imza ve ses kaydı örneği de alınmadığını belirtti.

Avukat Ülgen, ''askeri savcıdan sorgulama savcılığına gönderilen bilirkişi raporuna'' ilişkin soru üzerine de ''Askeri savcıdaki bilirkişi raporunun sadece sahte olan 'Balyoz' planıyla ilgili olduğunu söyleyeyim. Bugün de televizyonlarda aynı konuda açıklama yaptılar'' dedi.

Türkiye'de ciddi hukuk sorunu olduğu görüşünü yineleyen Ülgen, ''Savunmaya ne kadar az şey gösterirsek, o kadar yararlıdır düşüncesi var. Bize hiçbir belge, hiçbir şey gösterilmedi'' diye konuştu.

Ülgen, tutuklama kararıyla ilgili itirazda bulunacaklarını ve hukuku sonuna kadar zorlayacaklarını ifade ederek, sorguya İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın girmediğini de söyledi.
Sorguda 100'den fazla sorudan yaklaşık 60'ının sorulduğunu bildiren Ülgen, Çetin Doğan'ın tutuklandığını öğrendiğinde, ''Mücadele şimdi başladı'' dediğini ifade etti.

1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın oluşturduğu bilirkişi heyetinin raporunda Balyoz Harekât Planı'na ilişkin çarpıcı değerlendirmelerin yer aldığı ortaya çıktı
Balyoz Güvenlik Harekât Planı'nıyla ilgili 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın 24 Şubat'ta İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği bilirkişi raporunda söz konusu planın "Hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu" belirtildi. Balyoz Güvenlik Harekât Planı'nıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda çarpıcı bilgiler yer aldığı ortaya çıktı.

Askeri savcılığın özel kurye ile Balyoz soruşturmasını yürüyeten Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarına gönderdiği bilirkişi raporunda, 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nın sıkıyönetim uygulama esaslarının ötesinde tedbirleri ve faaliyetleri içeren bir plan olduğu" vurgulandı. Rapordaki en çarpıcı ifadeler ise "Hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu" şeklindeydi. Balyoz Güvenlik Harekat Planı soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'ndan planla ilgili bilgi istedi. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı ile eş zamanlı olarak Balyoz planıyla ilgil soruşturma başlatan Askeri Savcılık Taraf Gazetesi'nden 3 DVD ve bir CD'den oluşan belge ve ses kayıtlarını istemişti.

YETKİSİ DIŞINA ÇIKTI

Askeri savcılıkça oluşturulan bilirkişi heyeti de bu belgeleri inceledi. Hazırlanan bilirkişi raporu da özel kurye ile cumhuriyet savcılarına geçen Çarşamba günü ulaştırdı. İddiaya göre raporun sonuç bölümünde Balyoz Planı'yla ilgili şu çarpıcı tespitler yer aldı: nSıkıyönetim Komutanlığı tarafından hazırlandığı anlaşılan Balyoz Harekat Güvenlik Planı'nın, sıkıyönetim uygulama esaslarının ötesinde tedbirleri, faaliyetleri içerdiği ve hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu vurgulanıyor.

Seminer planının Balyoz Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı' adıyla hazırlanmış bir plana ait olduğu ve bu planın basında yer alan Balyoz darbe planı'na benzediği ifade ediliyor.

Plan seminerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın karşı çıkmasına rağmen, Balyoz planın hazırlandığı ortaya çıktı.

Balyoz planın seminer başlangıcında ortaya konulan amaçlarından uzaklaşılarak yapıldığı tespit edildi. Seminerde yapılan bir sunumda bazı siyasetçilerin fotoğraflarının gösterildiği ve silahlı kuvvetlerin yetki alanı dışına çıkan konuşmalara rastlandığı belirlendi.

5-7 Mart 2003 tarihleri arasında yapılan seminere 29'u general toplam 147 subayın katılımıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.

SABAH
27 Şubat 2010

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License