17.2.10

BAŞSAVCI ETÖ'DEN TUTUKLANDI

Cihaner Tutuklandı..

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı
Erzurum Adliyesi'nde Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından sorgulanan Cihaner, yaklaşık 7 saat süren sorgulamanın ardından, saat 06.00'da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Cihaner, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklandı.

İlhan Cihaner'in avukatı Hamit Sekman, müvekkilinin tutuklandığını ifade ederek, ''Bu tarz gözaltına alınmalarda böyle kararlar çıkabilir. Sürpriz de değildi. Sorguya alınan birisini tutuklama ihtimali her zaman vardır'' dedi.

Sekman, bir soru üzerine, Cihaner'in durumunun iyi olduğunu söyledi.Sekman, 18 Şubat Perşembe günü Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini kaydetti.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ile birlikte 3 savcı dün Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in makam odası ve adliye lojmanlarındaki evindeki aramaların ardından Cihaner'i gözaltına almıştı.

Cihaner'in avukatı Hamit Sekman, müvekkilinin ''Ergenekon terör örgütü üyesi olmak'', ''görevi kötüye kullanmak'', ''tehdit ve iftira'' suçlamalarıyla gözaltına alındığını bildirmişti.
17 Şubat 2010 05:44CİHANER ETÖ ÜYELİĞİNDEN GÖZALTINDA
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Ergenekon Terör Örgütü üyeliğinden gözaltına alındı
Başsavcı, 'Ergenekon terör örgütü üyeliği'nden gözaltında

Erzincan'da devam eden Ergenekon soruşturması genişliyor. Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu, MİT Şube Müdürü Ş.D. ile iki MİT görevlisinin tutuklandığı, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in de ifadeye çağrıldığı soruşturma çerçevesinde dün önemli bir gelişme yaşandı. Mahkeme kararıyla adliyedeki makamında ve evinde arama yapılan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner gözaltına alındı. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın talimatı ve katılımıyla yapılan aramada çok sayıda belge ve CD'ye de el konuldu. 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak, evrakta sahtecilik, iftira, hakaret ve tehdit'le suçlanan Cihaner, sorgulanmak üzere Erzurum'a götürüldü. Edinilen bilgilere göre, aramalara Şanal'ın yanı sıra İlhan Cihaner'in avukatı ve iki savcı daha nezaret etti. 5 saat süren aramaların ardından el konulan evrak ve dokümanlar ise incelenmek üzere Erzincan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Cihaner, İsmailağa cemaatine yönelik yürüttüğü soruşturmayı 2 yıl boyunca Adalet Bakanlığı'ndan gizlemişti. Bu yüzden hakkında soruşturma açılan Başsavcı, HSYK'ya gönderdiği 20 sayfalık savunmada, "Soruşturma sırasında hiçbir delil elde edilememiş, yasadışı bir yapılanmaya rastlanmamıştır." demişti. Erzurum özel cumhuriyet savcısına ifade veren bir gizli tanık ise, 800 bin TL karşılığında cemaatlere ait ev ve yurtlara silah yerleştirme teklifini kabul etmeyince, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner'le görüştürüldüğünü anlatmıştı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan son isim Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner oldu. Cihaner'in 'Ergenekon terör örgütüne üye olmak'la suçlandığı açıklandı. Evinde ve adliyedeki odasında yapılan aramalarda bazı evraklara el konuldu.

Toplumda irtica paranoyası oluşturmak ve kaosa zemin hazırlamak için hazırlanan İrticayla Mücadele Eylem Planı'ndaki bir maddede şöyle deniliyordu: "Askerî suç kapsamında belirlenen evlere yapılacak baskınlarda, silahlı terör örgütü oluşturmak doğrultusunda; silah, mühimmat, plan vb. materyal bulunması sağlanarak, (...) soruşturmalar askerî yargı kapsamında yürütülecektir." İddiaya göre plan, ilk olarak Erzincan'da hayata geçirilmişti. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, 2007'de İsmailağa cemaatine yönelik bir soruşturma başlatmış ve birçok ev ve işyerine jandarma eşliğinde baskınlar düzenlemişti. Aralarında önemli işadamlarının da bulunduğu birçok isim hakkında dinleme kararları çıkartıldı. Cihaner'in başlattığı soruşturmada operasyonları yürüten isim ise geçtiğimiz günlerde Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Recep Gençoğlu'ydu. Polis bölgesi olmasına rağmen bütün operasyonlar jandarma tarafından yapılıyor, gözaltına alınan şahıslar yine jandarma tarafından sorgulanıyordu.

İlerleyen günlerde Cihaner'in soruşturmayı kanunlara aykırı olarak yürüttüğü ortaya çıktı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250. maddesine göre, örgütlü suçlara bakma görevi özel yetkili savcılarındı. İsmailağa cemaatine yönelik soruşturma da 'örgütlü suçlar' kapsamına giriyordu. Cihaner'in kendisine böyle bir suç ihbarı geldiğinde dosyayı Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirmesi gerekliydi. Ancak bunu yapmak yerine soruşturmayı tam iki yıl, hem de Adalet Bakanlığı'ndan gizli olarak yürüttü.

BAŞSAVCI MAHKEMEDE
Erzincan Başsavcısı Cihaner mahkemeye sevk edildi
Erzurum'da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Erzurum Adliyesi'ndeki sorgusu tamamlandı.

Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in 23.30 sıralarında başlayan sorgusu sabah 06.00 sıralarında sona erdi.

Başsavcı Cihaner, nöbetçi İkinci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevkedildi.


GENELGEYE AYKIRI HAREKET EDİYOR

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, durumdan haberdar olması üzerine dosyayı aldı. Adalet Bakanlığı ise 'yetkisini aşarak soruşturma yürüttüğü' gerekçesiyle Cihaner hakkında inceleme başlattı. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin, konuyla ilgili raporunda Cihaner'e yönelik önemli suçlamalar var. Raporda, Cihaner'in Adalet Bakanlığı'nın genelgesi gereği örgütlü suçların soruşturulmasına başlandığı sırada derhal ilgili formla bilgi vermesi gerektiği aktarılıyor. Ancak Başsavcı, formu iki yıl sonra göndererek, genelgeye aykırı hareket ediyor. 5 farklı tarihte izinli olmadığı halde görev yerini terk ettiği, İsmailağa cemaatine yönelik 2007'de başlattığı soruşturmada doğru ve tarafsız davranmadığı da üzerinde durulan konular arasında yer alıyor.

Rapora göre, Başsavcı, yetkisi olmadığı halde İsmailağa cemaati hakkında birçok yere talimat yazıyor, saptadığı şüpheli şahısların evlerinde arama yapılmasını istiyor. İlhan Cihaner, hakkında açılan soruşturma sebebiyle HSYK'ya 20 sayfalık savunma göndermişti. Cihaner, savunmasında önemli itiraflarda bulunmuştu. Cihaner, gizli olarak 2 yıl yürüttüğü soruşturma sırasında hiçbir delil elde edemediğini ve yasadışı bir yapılanmaya rastlamadığını anlatıyor: "İsmailağa cemaati örgütü ile ilgili soruşturma 2007 yılının sonlarında başlatılmıştır. Yaklaşık 2 yıl boyunca birçok örgüt yöneticisi ve mensubunun iletişimi takip edilmiş, evrak incelenmiştir. Bu süre içerisinde söz konusu yapılanmanın cebir, şiddet, tehdit kullandığı ya da silahlı örgüt olduğu yolunda hiçbir delil elde edilememiştir."

Cihaner'in gözaltına alınması hukuka uygun

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak, evrakta sahtecilik, iftira, hakaret ve tehdit' iddialarıyla yapılan gözaltı kararının hukuka uygun olduğu belirtildi. Cihaner, dün Ergenekon terör örgütü üyeliği iddiasıyla gözaltına alındı. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın mahkemeden çıkarttığı karar üzerine Cihaner'in evinde ve adliyedeki odasında arama yapıldı. Özel yetkili savcı, CMK'ya göre söz konusu örgüt suçlarının görev sırasında ve görevden dolayı işlense bile soruşturma yapmaya yetkili. CMK'nın 250. maddesindeki Yargıtay'ın yargılayacağı kişilerle ilgili fıkranın kovuşturma aşamasıyla ilgili olduğu belirtiliyor. CMK'yı hazırlayan hukukçulardan Prof. Dr. Ahmet Gökçen de Erzincan Başsavcısı'yla ilgili soruşturmanın hukuka uygun olduğunu belirtti. Gökçen, "Yasal bir problem yok, Yargıtay tarafından yapılması görüşleri var. Anlaşılıyor ki isnat edilen fiil, görevle ilgili olan bir fiil olmadığı için görev yaptığı yere en yakın ağır ceza başsavcılığı yapabilir." dedi.

HSYK'nın Yüksek yargıdan gelen üyeleri Bugün toplanıyor Ergenekon soruşturması kapsamında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınması HSYK ve YARSAV'ı harekete geçirdi. HSYK Başkan vekili Kadir Özbek, Cihaner'in gözaltına alınmasıyla ilgili konuyu "öncelikli olarak incelediklerini'' söyledi. Yüksek yargıdan seçilen üyelerin bugün toplantı yapacağını söyleyen Özbek, toplantıda gözaltı olayını değerlendireceklerini belirtti. Ergenekon soruşturmasını yürüten hakim ve savcıların görevden alınmasını isteyen YARSAV ise Başsavcı Cihaner'in gözaltısıyla ilgili sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

SUÇLAMA: ERGENEKON ÜYELİĞİ

Başsavcı Cihaner'in avukatı Hamit Sekman, 'Müvekkilim Özel Yetkili Savcı Osman Şanal tarafından 'Ergenekon üyesi olmak', 'görevi kötüye kullanmak' 'tehdit ve iftira' suçlamalarıyla gözaltına alındı. Erzurum'a götürülüyor. Sorgusu yapılacak. Muhtemelen tutuklanıp tutuklanmayacağı sabaha doğru belli olacak' dedi. Ergenekon kapsamında gözaltına alınan Cihaner, Genelkurmay Harekat Başkanlığı'nda görevli Albay Dursun Çiçek imzalı 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'da uygulamaya koymakla suçlanıyor. Cihaner'in 2007'de bazı vakıf ve dernekler ile ilgili başlattığı soruşturmayı genişleterek bazı siyasiler ve ünlü işadamlarını da dahil ettiği ortaya çıkmıştı.

BEBEK DÜŞÜREN SORUŞTURMA

Cihaner, yürüttüğü soruşturmada jandarma ekipleri yetkisi dışında olmasına rağmen Erzincan ve ilçelerinde 17 vakıf, dernek ve işyerine baskın yaparak 26 kişiyi gözaltına aldı. 26 kişiden sadece 2 kişinin tutuklandığı soruşturmada şüphelilerin baskıyla ifadesi alındığı, bir şüphelinin ikiz bebeğini sorguda kaybettiği ortaya çıkmıştı.

GİZLİ TANIKLAR KOMPLOYU ANLATTI

Cihaner, 16 kentte operasyon yapmak için hazırlık yaparken, soruşturmanın 'Darbe Andıcı'ndaki hedeflerin gerçekleştirmek için yapıldığı yönünde iddialar ortaya atıldı. Erzurum Cumhuruyet Başsavcısı Osman Şanal, Cihaner'in soruşturduğu örgütün silahlı olduğu yönündeki bir ihbarla soruşturmanın kendi yetki alanına girdiği gerekçesiyle dosyayı Cihaner'den aldı. Cihaner bu arada Gülen Cemaati'yle ilgili ikinci bir soruşturma başlattı. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, 27 Ekim 2009'da Erzincan'daki Çatalarmut Barajı'nda suyun çekilmesinin ardından çok sayıda el bombası ve mühimmatın ele geçirilmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada, polis ve dini çevrelere komplo kurma hazırlıklarını ortaya çıkardı. Soruşturma çerçevesinde ifade veren gizli tanıklar, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, İl Jandarma Komutanı A.T. ve Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, J. Üsteğmen Ersin Ergut ve J. Kd. Bçvş. Orhan Esirger'in dini çevrelere ait ev, yurt ve eğitim kurumlarına silah, mühimmat, gibi suç unsurları ve kamera yerleştirmesini istediğini, kendilerine mühimmatın polis tarafından konulduğu izleniminin verilmesi için 'gizli tanıklık' teklifinde bulunduklarını anlattı.
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License