16.8.08

ASKER SİYASETİN NABZINI TUTMUŞ

Asker siyasetin nabzını tutmuş!


Ergenekon sanığı Ergün Poyraz’ın evinde bulunan ve çoğunluğu Kara Kuvvetleri Komutanlığı imzalı evrak, askerin ne kadar siyasetin içinde olduğunu gözler önüne serdi. Belgelerde siyasi analizlerin yanı sıra siyasetçilerin künyeleri de yer alıyor

İSTANBUL - “Asker siyaset yapar mı?” Neredeyse on yıllık periyotlar halinde gerçekleşen darbelere, verilen muhtıralara, internet üzerinden duyurulan e-darbelere, postmodern darbelere ve çok sayıda darbe girişimine alışmış olan insanların yaşadığı bir ülkede soruyu bu şekilde sormak pek akılcı değil. O halde değiştirelim: “Asker bir ülkede ne kadar siyasetin içinde olabilir?” Ergenekon belgeleri, darbe yapmadığı zamanlarda askerlerin siyasetin içine ne ölçüde girdiğini anlayabilmemiz bakımından iyi bir kaynak.Ergenekon sanıklarından Ergün Poyraz’da yakalanan bilgisayar ve CD’lerin incelenmesi sonucunda bulunan dosyalar, asker-siyaset ilişkisine dair çok önemli ipuçları veriyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Genelkurmay Başkanlığı’na ya da Harp Akademileri Komutanlığı’na ait bilgisayarlarda oluşturulduğu, “İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 26.07.2007 tarih ve Teknik Takip No: 2007/891 sayılı kararına istinaden” yapılan incelemede kesinlik kazanan çok sayıda word dosyasında, günlük siyasete ilişkin çok sayıda değerlendirmeler var.

Hazırlayanlar belli
Ergenekon iddianamesinin ek belgelerinin bulunduğu 39 numaralı klasörde, Ergün Poyraz’ın Ankara’daki evinden çıkan belgelere ilişkin inceleme tutanakları, ‘asker siyasete karışmaz’ şeklindeki resmi söylemin yaşanan gerçekliği yansıtmatığını gösterdi. Belgeler, bırakın siyasetten uzak durmayı, bazı bakan ve siyasetçilerin künyelerinin bile arşivlendiğini ortaya koydu. İnceleme tutanaklarında sadece dosyaların içerikleri değil, aynı zamanda hangi bilgisayarda oluşturulduğu, son kaydedenin kim olduğu, oluşturulma tarihi gibi ayrıntılar da mevcut.

Dosya ismi: MEB Hüseyin Çelik’in künyesi. Yazan: Kara Kuvvetleri Komutanlığı. (KKK)
Dosya ismi: 2002 seçimlerinin değerlendirilmesi. Şirket: KKK (Dosya içeriğinde TSK’dan YAŞ kararlarıyla uzaklaştırılmış olan kişilerin başta AKP olmak üzere seçimlerde aday gösterildiği belirtildikten sonra ‘Son seçim sonuçlarıyla birlikte, irticanın güç ve destek bulacağı, potansiyel tehdit olma vasfının artacağı değerlendirilmektedir’ deniliyor.)
Dosya ismi : EK-G 2002 DEHAP Seçim karşılaştırılması. Şirket KKK. Oluşturma tarihi: 04. 11. 2002
Dosya ismi : Seçim 1999 Fazilet milletvekilleri. Yazan:zBahçe, Şirket:KKK
Dosya ismi: RP’nin gelecekteki stratejisi ve alınabilecek tedbirler. Yazan :KKK. Oluşturulma tarihi : 18.12.1996
Dosya ismi: AKP 2004 yerel seçim çalışmaları. Şirket: TSK. Oluşturulma tarihi: 21. 08. 2003. (Dört sayfalık word dosyasının değerlendirme başlıklı bölümünde şu cümleler var: “AKP’nin yerel seçimlerde 03 Kasım 2002 milletvekili genel seçimlerinde elde ettiği başarının üstüne çıkmayı hedeflediği, yerel seçimlerden daha da güçlenerek çıkacağı düşüncesiyle planladığı Anayasa değişikliklerini seçim sonrasına bıraktığı, milletvekillerinin belediye başkanlığına aday olmaması konusunda alınan ilke kararının ‘TBMM’de Anayasa değişikliği için gerekli olan sayının altına düşmemek’ düşüncesinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir.”
Fazilet Partisi yorumu

Dosya ismi: Fazilet Partisi’nin 1999 seçimlerinde değerlendirilmesi. Yazan:KKK. Oluşturulma tarihi: 04.11.2002 (Üç sayfalık word dosyasının içeriğinde şu değerlendirme yapılmış: Cumhuriyetin yönetim biçimini, meşruiyetini Kuran’dan alan temel nizamlarını şer-i esaslara göre değiştirmeyi amaç edinen Milli Nizam Partisi, 1970 yılında Nakşibendi Şeyhi Mehmet Zait Kotku’nun olurları ile kurulmuş, sırasıyla Milli Selamet Partisi, Refah Partisi ve günümüzde Fazilet Partisi olarak faaliyetlerine devam etmektedir.”)
Dosya ismi: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Şirket: KKK (İki sayfalık word dosyasında, “Başbakan’ın bütün konularda atacağı adımlara, Mücahid Arslan, Nabi Avcı, Erol Olçak, Egemen Bağış, Ömer Dinçer, Ender Aras, Cüneyt Zapsu, Hüseyin Besli, Şaban Dişli, Ömer Çelik adlı danışmanlarıyla birlikte karar verdiği anlatılıyor.)
Dosya ismi: Erdoğan-Gül çekişmesi. Şirket: KKK.
Dosya ismi : Tayyipçi ve Gülcü milletvekilleri. Yazan: zBahçe, Şirket: KKK, Oluşturulma tarihi: 22.04.2004 (Beş sayfalık ‘AKP’de Tayyip ve Gül’ün kare asları...’ başlıklı word dosyasında 53 kişilik milletvekili listesi Gül ya da Erdoğan’a yakınlığına göre sınıflandırılmış)
Dosya ismi: Atilla Koç kimdir. Yazan:KKK (Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un bakanlığı öncesinde yaptıklarıyla ilgili iki sayfalık word dosyası.)
Zapsu-Anter ilişkisi
Dosya ismi: Cüneyt Zapsu-Musa Anter ilişkisi. Yazan : KKK
Dosya ismi : AKP RTÜK üyeliği aday listesi. Yazan: KKK. (İki sayfalık word belgesinde, AKP ve CHP’nin RTÜK üyeliği aday listesinin olduğu ve listede bulunan bazı şahıslar hakkında birtakım tarikatlara üyeliği ve bağlantılı olduklarına dair bilgilerin bulunduğu yazılı.)
Dosya ismi: Yasa değişiklik çizelgesi. Yazan: KKK, Oluşturulma tarihi: 13.01.2003 (word dosyasının içinde, AKP hükümetinin çıkardığı ya da değiştirdiği yasalar hakkında değerlendirmeler var)
Dosya ismi: AKP kadrolaşma. Yazan:KKK, Şirket:KKK, Oluşturma tarihi: 02.03.2005. (word dosyasında “Hakkında bilgi bulunan şahıslar” diye üç kişinin adı yazıldıktan sonra, haklarında çeşitli bilgilere yer verilmiş.)
Dosya ismi: AKP’nin orta sınıf projesi planı. Yazan: KKK, Şirket:TSK, Oluşturma tarihi: 30.01.2004 (word belgesinin konu başlıklı bölümünde, “AKP hükümetinin halen uygulamakta olduğu ve uygulayacağı mali, hukuki ve diğer tedbirlerle İslami bir orta sınıf (burjuva) meydana getirme ve dini esaslara göre toplumu şekillendirmede bu orta sınıfı cazibe merkezi olarak kullanma durumunun incelenmesi” yazılı.)
Değişmez gündem:?AKP

Dosya ismi: AKP genel değerlendirme özeti. Yazan:KKK, Şirket: TSK, Oluşturulma tarihi: 19.11.2003 (gizli ibareli word dosyasının ‘AKP Genel’ başlıklı bölümü, “Güçlü bir şekilde iktidara gelen AKP’nin irticanın gelişmesi için sağlayacağı direkt ve endirekt desteğin, Türkiye’de irticanın geleceğini belirleyeceğinden, özel önem arz etmektedir” diye başlıyor ve şöyle devam ediyor: “AKP’nin iktidara geldiğinden beri bir yıl geçmiş olmasına rağmen, irtica konusundaki gizli gündemi olduğu kuşkularının devam ettiği, Cumhuriyet değerlerinin benimsemeyenlerin oluşturduğu Meclis çoğunluğu ile demokrasiyi uzun süre yaşatmanın mümkün olmayacağı değerlendirilmektedir.”)
Tarikatçı vekiller

Dosya ismi: AKP tarikatçı milletvekilleri. Şirket: KKK, oluşturulma tarihi: 16.10.2002
Dosya ismi: AKP’nin hedefi erbakan’ın altınları. Yazan : KKK, şirket: TSK, Oluşturulma tarihi: 29.04.2004 (word dosyasının değerlendirme bölümünde şu görüşler var: “AKP’lilerin Erbakan’a şimdiye kadar saygıda kusur etmediği, Erbakan hakkında soruşturma yapması durumunda AKP’den kopmaların olabileceği, AKP’nin de bunu göze alamayacağı, söz konusu haberin Erbakan’ın AKP’ye yönelik eleştirilerini durdurması için AKP’liler tarafından şantaj mahiyetinde sızdırıldığı değerlendirilmektedir.”)
Dosya ismi: Milletvekilleri. Yazan:KKK, Şirket:KKK, oluşturulma tarihi: 12.11.2003 (Exel dosyası formatındaki belgede AKP’li 85 milletvekilinin adı, soyadı, seçim bölgesi, etnik kökeni, özel durumları, bağlantılı oldukları cemaat ve tarikatlar ve geçmişteki faaliyetleri hakkında kapsamlı açıklamalar bulunuyor.) (Radikal)
16/08/2008

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License