8.8.08

GÜRCİSTAN'DA SAVAŞ

Gürcistan'da Savaş Çıktı

Gürcistan birliklerinin Güney Osetya'nın başkenti Shinvali'ye karşı bombardıman başlattı, Rusya'ya ait FU-24 uçakları da Kareli kentini bombaladı..

Rusya'ya ait FU-24 bombardıman uçaklarının, Gürcistan'ın çatışmaların devam ettiği Güney Osetya bölgesindeki Kareli kentindeki polis merkezini bombaladığı belirtildi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Rus bombardıman uçaklarının Kareli kentindeki polis merkezini hedef aldığı ve buraya iki adet bomba bıraktığı ifade edildi.

Polis binasının zarar gördüğü belirtilen açıklamada, herhangi bir kayıp olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

Bu arada, İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, iki Rus savaş uçağının Kareli, üçüncüsünün ise Gori yakınına bomba bıraktığını, Kareli'de siviller arasında yaralılar bulunduğunu söyledi.

Gürcistan Devlet Başkanı Rusya'nın geniş çaplı saldırıya hazırlandığını bildirdi ve orduya tam seferberlik emri verdi.GÜRCÜ BİRLİKLERİ, BAŞKENT TSHİNVALİ ÇEVRESİNDEKİ 11 YERLEŞİM BİRİMİNDE KONTROLÜ SAĞLADI

Gürcü birliklerinin, şiddetli çatışmaların devam ettiği Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali çevresindeki 11 yerleşim biriminde kontrolü sağladığı bildirildi.

Gürcü Rustavi-2 televizyonu, Gürcü birliklerinin Tshinvali'ye doğru ilerlemeye devam ettiğini ve şu ana kadar 11 yerleşim biriminde kontrolü eline aldığını duyurdu.

Televizyon haberinde, Tshinvali çevresindeki stratejik öneme sahip tüm tepelerin de Gürcü birliklerinin eline geçtiği kaydedildi.

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, ''Güney Osetya'da anayasal düzen sağlanana kadar operasyonun süreceğini'' söylemişti.

GÜNEY OSETYA'DA ÇATIŞMALAR: 3 RUS BARIŞ GÜCÜ GÖREVLİSİ YARALANDI

Gürcistan'ın, kuşatma altındaki Güney Osetya başkenti Tshinvali'ye açtığı topçu ateşi sırasında 3 Rus barış gücü görevlisinin yaralandığı ve karargahlarının zarar gördüğü belirtildi.

Rus İnterfaks haber ajansının haberine göre, Rus barış gücü sözcüsü, askerlerin karargahının şafakta Gürcü kuvvetlerinin açtığı ateş sırasında birkaç isabet aldığını söyledi.

Sözcü, olayda bazı kapı ve pencereleri parçalanan binada zarar meydana geldiğini, binadaki 3 askerin de yaralandığını kaydetti.

GÜRCÜ ASKERLERİNİN GÜNEY OSETYA'NIN BAŞKENTİNE GİRDİĞİ HABERİNE YALANLAMA

Gürcistan İçişleri Bakanlığı, İnterfaks ajansının, "Gürcü askerlerinin Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girdiği" yolundaki haberini yalanladı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, İnterfaks'ın haberi için "Bu doğru değil" dedi.

Gürcü askerlerinin başkente henüz girmediğini belirten sözcü, ancak Rusya'dan Güney Osetya'ya giren iki kamyon konvoyuyla çatışmalara girdiklerini, başkente ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Sözcü, sivillere kenti terk etmeleri için süre tanımak istediklerini de kaydetti.

İnterfaks ajansı, Gürcü askerlerinin Güney Osetya'nın başkentine girdiğini, kentin güneyinde çatışmalar olduğunu duyurmuştu.

GÜRCİSTAN: "DAİMİ BARIŞA KADAR OPERASYONA DEVAM"

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Güney Osetya'daki askeri operasyonun daimi barışa ulaşılıncaya kadar süreceğini söyledi.

Gurgenidze, yaptığı kısa açıklamada, bu eylemlerin, halkın halen tehlike altında olması nedeniyle sürekli bir barışa ulaşıncaya kadar devam edeceğini bildirdi.

Gürcistan Başbakanı, sürekli barış sağlanır sağlanmaz da en kısa zamanda diyalog ve barışçı müzakerelere ilerlenmesine gerek olduğunu ifade etti.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Dımitri Medvedev'in, Güney Osetya'daki çatışmalara ilişkin Moskova'nın stratejisi konusunda yardımcılarıyla durumu değerlendirdiği belirtildi.

Kremlin sözcüsü, "barışgücü görevi içinde kalan sivilleri savunmayı, Güney Osetya'da barışı restore etmeyi" amaçlayan Medvedev'in liderliğinde bir dizi tedbirin tartışılmakta olduğunu kaydetti.

GÜRCÜ ASKERLERİ GÜNEY OSETYA'NIN BAŞKENTİNE GİRDİ

Gürcü askerlerinin, Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girdiği bildirildi.

Interfaks ajansının haberinde, askerlerin kuşatma altındaki kente girdiği, kentin güney kısmında çatışmalar olduğu belirtildi.

Gürcistan'ın ateşkes çağrıları ve ABD ile Rusya'nın da devreye girmesiyle dün sağlanan Gürcü-Oset ateşkesinden birkaç saat sonra ateşkes bozulmuş, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'nin ağır bir ateşe tutulduğu bildirilmişti.

Kentteki İnterfaks ajansı muhabiri, ateşin, Gürcü birliklerinin kontrolü altındaki bölgelerden geldiğini söylemişti.


GÜRCÜ BOMBARDIMANINDA ENAZ 15 KİŞİ ÖLDÜ

Gürcistan birliklerinin Güney Osetya'nın başkenti Shinvali'ye karşı bombardıman başlattığı, bombardımanda enaz 15 kişinin öldüğü bildirildi.

Shinvali'deki bir Rus televizyonunun muhabiri olan Andrei Chistyakov, "enaz 15 kişinin öldüğünü söyleyebilirim. Bu kişilerin cesetleri evlerinin bahçesinde ya da sokaklarda" dedi.

Gürcistan Bütünleşme Bakanı Temur Iakobashvili ise Reuters'a yaptığı açıklamada, Gürcü birliklerinin başkenti sardığını ve kente doğru ilerlediklerini söyledi.

Bakan Temur Iakobashvili, Gürcü birliklerinin ayrıca 5 Oset köyünün kontrolünü ele geçirdiklerini belirtti.

Rusya haber ajansları ise Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoity'nin Gürcü saldırısının başarısız olduğunu söylediğini duyurdular.

Rus Interfaks ajansı ise Gürcü birliklerinin gece yarısından sonra başkente karşı bir tank saldırısı başlattıklarını bildirdi.

Kokoity Interfaks'a yaptığı açıklamada, TSİ 02.30 civarında "başkentin güney mahallelerine karşı bir tank saldırısı başladığını, şiddetli bir çatışmanın devam ettiğini" söyledi.

SAVAŞ UÇAKLARI

Bu arada, Gürcistan savaş uçaklarının Güney Osetya güçlerinin mevzilerine saldırı düzenlediği ileri sürüldü.

Interfaks'ın haberine göre, Rusya'nın bölgedeki barışgücü birliklerinin komutanı Marat Kulahmetov, Tkverneti köyündeki mevzilere karşı düzenlenen hava saldırısına 5 adet Rus yapımı Su-25 uçağının katıldığını söyledi.

GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin ise Rusya'nın isteği üzerine New York'ta durumu görüşmek üzere toplandıkları bildirildi.

AB dış politika temsilcisi Javier Solana'nın da Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile bir telefon görüşmesi yaptı.

AB'den yapılan açıklamada, Solana'nın görüşmede, "Güney Osetya'daki durumdan derin endişe duyduğunu ve çatışmaları durdurmak ve taraflar arasında barışçı görüşmelerin yapılması için her türlü çabanın gösterilmesini istediği" belirtildi.

RUSYA'DAN ÇAĞRI

Öte yandan Rusya, uluslararası topluluğun Güney Osetya'daki çatışmaları birlikte durdurmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boris Malakhov tarafından Vesti-22 televizyonunda okunan bakanlık açıklamasında, "büyük kan dökülmesini ve yeni kurbanları önlemek için çok geç değil" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Rusya, Güney Osetya'da kan dökülmesini durdurmak ve barışı yeniden tesis etmek için çaba göstermeye devam edecektir" denildi.

Sözcü, "umarız, yabancı ortaklarımız, yüzbinlerce kişinin kaderinin belirlendiği bu zor anda tarafsız kalmazlar. Gürcistan liderliği, karmaşık sorunları çözmek için uygar yolları kullanmaya geri dönmelidir" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License