16.8.08

DAĞLICADA TARAF FAKTÖRÜ

Dağlıca Mahkemesi asıl şimdi başlıyor

Sekiz askerin hayatını mahvedecek Dağlıca davasında gerçek suçluların bulunması umudu doğdu. Mahkeme Taraf’ın ‘Baskın biliniyordu’ yayınını delil kabul etti. Sekiz askerin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında mahkeme heyeti, er Ramazan Yüce’nin avukatının Taraf’taki belgelerin Genelkurmay’dan istenmesi talebini kabul etti. Mahkeme, Genelkurmay tarafından yürütülen soruşturma var ise, Taraf’ın askerî savcılığa teslim ettiği belgelerin birer suretinin de kendilerine gönderilmesinin istenmesine karar verdi. Taraf’ın yayımladığı ve Genelkurmay’ın da doğruluğunu kabul ettiği belge davanın parçası haline gelirse, soruşturma bu kez komuta kademesini de içine alacak biçimde genişleyecekVan Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, PKK tarafından kaçırılan sekiz askerin yargılandığı Dağlıca Davası’nda Taraf gazetesinin, “Dağlıca baskını biliniyordu” başlığıyla yayımladığı Genelkurmay’a ait raporun Askeri Savcılık’tan istenmesine karar verdi.
Taraf’ın yayımladığı rapor, 13 askerin şehit, sekiz askerin de kaçırıldığı Dağlıca baskınının günler öncesinden bilindiğini bütün ayrıntılarıyla gözler önüne sermişti.
PKK tarafından kaçırılan sekiz askerin yargılandığı Dağlıca Davası’nın üçüncü duruşması dün yapıldı. Duruşmaya sanıklar katılmazken, beş avukat hazır bulundu. Bazı tanıkların talimatla alınan ifadelerinin okunmasının ardından, sanık avukatlarına söz hakkı verildi.

TARAF’IN MANŞETİ • İlk savunmayı yapan ömür boyu hapis cezası ile tutuksuz yargılanan er Ramazan Yüce’nin avukatı Dinçel Aslan, Taraf gazetesinde çıkan, “Baskın biliniyordu” haberinin davanın esasını oluşturacağını düşündüklerini ifade ederek Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı kanalıyla bilgi istenmesini talep etti.
Çıkan çatışmada hayatını kaybeden bir üsteğmenin günlüğünde, “Baskını bilmemize rağmen müdahale etmemize izin verilmiyordu” şeklinde bir ibarenin bulunduğu ve bundan dolayı günlüğün bir nüshasının dava dosyasına konulmasını da isteyen Aslan, ayrıca internet sitesi Youtube’da yayınlanan ve Tugay Komutanı olduğu belirtilen Yarbay Onur Dirik’e ait olduğu iddia edilen görüntülerin de dosyaya konulmasını talep etti. Uzman Çavuş Halis Çağan’ın avukatı Ali Fahir Kayacan da, Taraf gazetesinde yayımlanan haberin dosyada olan mevcut bilgilerden olduğunu ve mahkeme tarafından bunun değerlendirmesini beklediklerini ifade etti.

ASKERİ SAVCILIĞA YAZI • Duruşmada verilen 10 dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti, avukatlar Dinçel Aslan ve Ali Fahir Kayacan’ın, Taraf gazetesinde yayımlanan raporun Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’ndan istenmesi talebini kabul etti. Makemenin kararı duruşma tutunağına, “Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na müzakkere yazılarak Dağlıca baskınına ilişkin olarak Taraf Gazetesi’nin yayınları hakkında yürütülen bir soruşturma var ise, bu gazete tarafından Askeri Savcılığa resmi olarak bildirilmiş bilgi ve belge elde edilmiş ise bir suretinin gönderilmesinin istenmesine karar verildi” ifadeleriyle yansıdı.

BUNLAR REDDEDİLDİ • Mahkeme, Youtube’da yayımlanan ve Tugay Komutanı Yarbay Onur Dirik’e ait olduğu iddia edilen görüntülerin istenmesi talebini ise kabul etmedi. Erler Mehmet Şenkul ve Fuat Odabaş’ın avukatı Zahir Soğanda’nın getirilen kısmi yayın yasağının kaldırılması istemi de reddedildi.

KORUCULARIN İFADESİ ALINACAK • Mahkeme heyeti, 21 Ekim 2007 gecesi PKK tarafından düzenlenen, 13 askerin şehit, 16 askerin yaralandığı ve sekiz askerin ise kaçırıldığı baskın ile bağlantıları olduğu iddiasıyla Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “terör örgütü üyesi olmak, terör örgütüne yardım ve yataklık etmek” suçlarından yargılanan 11 sanığın ifadesinin istenmesine karar vererek yeni tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 21 Kasım 2008 tarihine erteledi.

MAHKEMENİN İSTEDİĞİ RAPOR BASKINI ANLATIYOR • Taraf’ın 25 Haziran 2008’de “Dağlıca baskını biliniyordu” başlığıyla yayımladığı haberde, 13 askerin şehit olduğu Dağlıca baskınının dokuz gün önce Genelkurmay’a ve diğer tüm ilgili birimlere gizli bir raporla birdirildiği vurgulanmıştı.
Taraf’ın ele geçirdiği belgelere göre 12 Ekim 2007 tarihli, “ivedi” damgalı Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı istihbarat raporuyla, baskının nereden yapılacağı, zamanlaması ve baskın yapılacak üslerin koordinatları ayrıntılı olarak yer almıştı. Söz konusu istihbarat raporu, başta Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı, Jandarma Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı, 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı ve Dağlıca Tabur Komutanlığı’nın bağlı olduğu Hakkari Dağ Komando Tugayı’na kadar her komuta kademesine bildirilmişti.

BİLMEYEN KALMAMIŞ • 3590-2292-07/İDAM (63939) numarasıyla, saat 18.36’da faks mesajıyla ulaştırılan “Haber Talimatı” ibareli raporda, Dağlıca Taburu’na yapılacak saldırı, birebir şu ifadelerle haber verilmişti: “Hakkari-Yüksekova İkiyaka Bölgesi’nde faaliyet gösteren Zindan sorumluluğundaki T.Ö. (Terörist Örgüt) grubunun işbirlikçileri aracılığıyla, Dağlıca (20-37) 3. Motorize Tabur Komutanlığı’nın faaliyetleri hakkında bilgi almaya çalıştığı, önümüzdeki günlerde Dağlıca Bölgesi’nde bulunan Keri Tepe (19-35) üs bölgesi ile Geper (22-35) olarak adlandırılan bölgede icra edilecek faaliyet esnasında askeri birliklere yönelik eylem yapmayı planladıkları...”

YARBAY DİRİK’E DOKUNAN YOK • PKK’nın baskın yaptığı Dağlıca’da Tabur Komutanı görevini yürüten Yarbay Onur Dirik hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığı ortaya çıktı. Er Ramazan Yüce’nin avukatı Dinçel Aslan’ın yaptığı başvuruya yanıt veren Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı şöyle dedi: “Dilekçenize konu olaylarla ilgili olarak Kurmay Yarbay Onur Dirik hakkında Askeri Savcılığımızca yürütülen bir soruşturma yoktur.”

DAĞLICA’DA NE OLMUŞTU • 21 Ekim 2007 tarihinde PKK terör örgütü üyeleri tarafından Dağlıca Tabur Komutanlığı’na düzenlenen saldırıda 12 asker şehit olmuş, 16 asker de yaralanmıştı. Çatışma esnasında PKK terör örgütü üyelerince yurtdışına kaçırılan 8 asker, Türkiye’ye getirildikten sonra tutuklanarak Van Askeri Cezaevi’ne konulmuştu. Haklarında 6 ayrı suçtan dava açılan askerler, 1 Şubat 2008 günü Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’nda yapılan ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi.

taraf 16/08/2008

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License