7.8.08

CHP DEN SEZER İTİRAFI

CHP'den tarihi Sezer itirafı

CHP TBMM Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bazı yanlış uygulamalarını niçin görmediklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün son rektör atamalarına sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Sezer'in haksız atamalarına neden itiraz etmediniz?" şeklindeki soruya, "AK Parti yandaşı medyanın haksız eleştirilerine katkı yapmamak için sayın Cumhurbaşkanı'nın bazı eylemlerine eleştiri yöneltmedik." şeklinde cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Bu, bir anamuhalefet partisi için doğru bir davranış mıdır?" sorusunu ise "Doğru bir davranıştır. Cumhuriyeti korumak adına doğru bir davranıştır." şeklinde cevapladı.YAŞ Toplantısı'ndan 'ihraç' kararı çıkmamasını ve emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a bir makam aracı alınmasına sert tepki gösteren CHP'li Kılıçdaroğlu, dün de son rektör atamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü suçladı. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün siyasi tutsağı haline geldiğini savunan Kılıçdaroğlu, yapılan rektör atamalarıyla 'türban davasının rövanşının' alınmaya çalışıldığını ileri sürdü. Rektör atamalarında teme koşulunun AK Parti'ye bağlılık olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, Gül'ün bazı üniversitelerde en çok oya alan adaylar yerine başka adayları rektörlüğe atamasına Gazi Üniversite'sini örnek gösterdi. Gül, bu üniversitede 732 oy alan eski rektör Kadri Yamaç yerine, 384 oy alan Rıza Ayhan'ı atamıştı. Ancak Ayhan, bir önceki rektörlük seçiminde Yamaç'tan 3 kat fazla oy almasına rağmen dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından safdışı bırakılmıştı. Sezer, Kastamonu Üniversitesi'nde en çok oya alan Prof. Dr. Mustafa Safran'ın yerine seçimlerde sadece 1 oy alan Prof. Dr. Bahri Gökçebay'ı atamıştı.

Sezer'in rektör atamaları karşısında en küçük bir eleştiri getirmeyen CHP'nin Gül'ün atamaları karşısında en ağır suçlamalarda bulunması, anamuhalefet partisinin ilginç bir çelişkisini daha ortaya koydu. Kemal Kılıçdaroğlu, basın toplantısında bu yöndeki soruya tarihi itiraflarla cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Sezer döneminde de rektör atamaları tartışmalı geçmiş, Sayın Sezer 1 oy alan adayı dahi rektör atamıştı. O zaman neden bir eleştiride bulunmamıştınız?" sorusuna şu cevabı verdi: "Biz o dönemde eleştiri yapmadık demek haksızlık olur. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bazı atamalarına biz eleştiri yaptık. Onu da dile getirelim. Bir başka önemli nokta, AK Parti yandaşı medyanın özellikle haksız eleştirilerine katkı yapmamak için Sayın Cumhurbaşkanı'nın bazı eylemlerine eleştiri yöneltmedik o dönemde." Kılıçdaroğlu'nun iddiasının aksine Sezer'in atamalarına ilişkin hiçbir CHP yetkilisinin eleştirisi kayıtlarda yok. Kılıçdaroğlu, bazı eylemlere eleştiri yöneltilmemesiyle ilgili olarak "Bu bir anamuhalefet partisi için doğru bir davranış mıdır?" sorusuna ise "Doğru bir davranıştır. Cumhuriyeti korumak adına doğru bir davranıştır. Eğer bugün yapılan atamalarda ölçü Cumhuriyet karşıtlığı ise buna şiddetle karşı çıkarız. Bu da bizim temel görevimizdir" karşılığını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TSK, Hükümet, Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Mahkemesi ve YÖK'le kavgalı bir görüntü verdiği hatırlatılarak "Hata sizde mi yoksa bütün bu kurumlar mı hatalı?" sorusunu ise "CHP hiç kimseyle kavga etmiyor. CHP'nin söylediği sadece ve sadece doğrular. Doğruları dile getirmek de CHP'nin görevidir" cevabını verdi. Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'a alınan makam aracına ilişkin bir soruyu ise cevaplamadı.


07.Ağustos.2008 samanyoluhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License