25.3.09

2. ERGENEKON İDDİANAMESİ

Ergenekon 2, İddianame

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 2. iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianame 21’i tutuklu 56 sanık hakkında 6, 7, ve 8. operasyonları kapsıyor. İddianamede, hükümeti yıkmaya teşebbüsle suçlanan emekli orgeneral Hurşit Tolon ve Emekli Orgeneral Şener Eruygur için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Davanın ilk duruşması 20 Temmuz 2009 tarihinde yapılacak.

İŞTE 2. İDDİANAMEDEN BAŞLIKLAR

Çeşitli kaynaklardan gelen haberlere göre, iddianamede, AKP ve MHP'yi bölme, CHP lideri Deniz Baykal'ı devirme planlarının yer aldığı belirtiliyor.

Ek iddianamenin çatısını darbe günlükleri oluşturuyor.

SANIKLAR:

-Emekli generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur Ergenekon Terör Örgütünün yöneticileri.

-Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Adnan Bulut, Merdan Yanardağ, Osman Gürbüz Neriman Aydın gibi isimlerde Ergenkon Terör Örgütü davasında sanık sandalyesindeler.Siyasi Parti başlıkları:

- Ergenekon AKP ve MHP'yi bölmeye çalışıyor

- Ergenekon CHP içinde çeşitli operasyonlara gitti. Amaçları Deniz Baykal'ı devirmekti.

- Ergenekon CHP içerisindeki Baykal'a muhalif kanatla bağlantılı

- Ergenekon, CHP ve MHP yönetimini değiştirme çabasında

- Ergenekon, Baykal'a yönelik yoğun bir dinleme çabası içindeydi

- Ergenekon, AKP'yi kapatma davasına nüfuz etti.

- Ergenekon Atatürkçü Düşünce Derneği'ni (ADD) kullanıyordu.

- Cumhuriyet mitingleri Ergenekon tarafından düzenlendi

Terör başlıkları:

- İddianamede Karargah evlerinin nasıl örgütlendiğiyle ilgili ayrıntılı anlatımlar var.

- Ergenekon PKK, TİT, Hizbullah, Hizbut Tahrir gibi terör örgütleriyle ilişki içinde

- Şemdin Sakık'ın da Ergenekon ile bağlantısı kuruldu.

Darbe başlıkları:

- "Ayışığı" ve "Sarıkız" darbe planları iddianamede, ama soruşturulmuyor.

- "Eldiven" kod adlı darbe planı inceleniyor.

DARBE PLANLARI İDDİANAMEDE

İddianame için darbe iddianamesi deniyor. İddianamede Ayışığı ve Sarıkız operasyonları yer alıyor. Ancak Eldiven operasyonuyla ilgili plan esası oluşturuyor.

Çünkü Ayışığı ve Sarıkız operasyonları, emekli generaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un askerlik dönemine geliyor. Bu nedenle askeri mahkemede yargılanabiliyorlar. Emekli olduklarında yapmayı planladıkları öne sürülen Eldiven operasyonu, Ergenekon soruşturması kapsamında değerlendirilebiliyor. Bu operasyonlarla zanlıların darbeye zemin hazırladıkları öne sürülüyor.

Siyasi partilere ayrılan başlık

ERGENEKON AKP VE MHP'Yİ BÖLMEK İSTİYOR

Ergenekon AKP ve MHP'yi bölmek istiyor. Ergenekon iddianamesinde yer alan zanlıların, AKP içindeki bazı isimlerle partiyi bölme planları yaptığı anlatılıyor. Kapatma davasına nüfus etme çabaları olduğu öne sürülüyor.

ERGENEKON CHP'DE BAYKAL'I DEVİRMEK İSTİYOR

İddianamede CHP'ye yönelik çalışmalar olduğu belirtiliyor. Ergenekon CHP içinde çeşitli operasyonlara gitti. Ergenekon'un Deniz Baykal'ı devirme planları da iddianamede. CHP'nin üst düzey kadrosunun değiştirilmesi amacıyla planların yapıldığı kaydediliyor.

PKK MLKP HİZBULAH;HİZB-UT TAHRİR VE TÜRK İNTİKAM TUGAYI BAĞLANTILARI

Ergenekon örgütünün diğer terör örgütüyle bağlantıları da yer alıyor. PKK, MLKP, Hizbullah, Hizbut Tahrir ve Türk İntikam Tugayı'yla ilişkileri anlatılıyor. Hepsinin aynı çatı altında Ergenekon yapısı tarafından yönetildiği iddia ediliyor. Ergenekon'un bu terör örgütlerine nasıl nüfus ettiği anlatılıyor.

Karargah evleriyle ilgili anlatımlara da iddianamede yer veriliyor. Karargah evlerinde kimlerin yer aldığı, nasıl örgütlendiği ifade ediliyor.



Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'la ilgili iddialar hemen hemen örtüşüyor. Hükümeti bilerek ve isteyerek ortadan kaldırmaya teşebbüs yer alıyor... Eruygur için devletin güvenliği ilgili gizli belgeleri kaydetme , açıklama, uyuşturucu madde veya uyarıcı madde ticareti yapma, sağlama, terör örgütüne bilerek isteyerek yardım etme,gibi iddilar var.

İDDİANAMENİN 1 NUMARASI ERUYGUR

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon" soruşturmasına ilişkin 19'u tutuklu, 37'si tutuksuz 56 sanık hakkındaki 1909 sayfalık ikinci iddianameyi kabul etti. İddianamede, 1 numaralı sanık olarak eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur görülüyor. İddianamede AKP ve MHP'yi bölme, CHP lideri Deniz Baykal'ı devirme planları da yer alıyor.

Ümraniye ilçesinde bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcı maddeler nedeniyle başlatılan ve "Ergenekon" adı verilerek genişletilen soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin kabulüyle, ikinci dava da açılmış oldu.

Mahkeme, halen görülmekte olan "Ergenekon" davası ile ikinci davanın birleştirilmesi yönünde karar vermedi, duruşma tarihi 20 Temmuz 2009 olarak belirlendi. Birleştirme talebi daha sonra değerlendirilecek.

DURUŞMA GÜNÜ 20 TEMMUZ


Açılan ikinci dava ile halen görülmekte olan davanın birleştirilmesi yönündeki savcılığın talebi, daha sonra değerlendirilecek. Mahkeme heyeti, tutuklu 19 sanığın bu hallerinin devamına karar verdi.

Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Ergenekon örgütünün üst düzey yöneticisi olmakla suçlanıyor.
Eruygur, darbe girişiminde bulunmakla suçlanıyor.

Hurşit Tolon, iddianamede 2 numaralı sanık.





'Eldiven' kod adlı darbe planına da iddianemede yer verildi.

İDDİANAME 5 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

2. İddianamenin ilk bölümünde, Ümraniye'de bir gecekondunun çatı katında bulunan patlayıcılar ile başlayan soruşturma ve ilk iddianame anlatılıyor.

56 sanığın ismi ve sevk maddelerinin yazıldığı giriş bölümünde, Emekli Orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Ahmet Hurşit Tolon, silahlı örgütün üst düzey yöneticileri olmakla suçlanıyor.

Bu nedenle Eruygur ve Tolon, Danıştay baskını başta olmak üzere örgütün işlediğinin idda edilidiği bütün suçlardan sorumlu tutuluyorlar.

Ergenekon sürecinin anlatıldığı bölümde, Ümraniye'de bir gecekonduda bulunun el bombalarıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ile irtibat kurularak soruşturmanın genişletildiği belirtiliyor.

Ardından ilk iddianamenin özeti yapılıyor ve "Yapılan çalışmalar ile 'Ergenekon' isimli terör örgütüne ulaşılmıştır" deniliyor.

1999'DAN ÖNCE GİZLİ FAALİYET

Ele geçirilen dokümanlardan Ergenekon terör örgütünün 1999'dan öncesine dayanan gizli örgütlü faaliyet içerisinde bulunduğu belirtiliyor. Yönetici ve üyelerinin örgütü 'derin devlet' kabul edip, dışa karşı da bu şekilde gösterdikleri belirtiliyor.

Örgütün yakın amacının, ülkede yönetim zaafiyeti oluşturacak eylemler yaparak kargaşa yaratmak, nihai amacının da oluşacak kargaşa ortamında hukuk dışı bir müdahale ile yönetimi ele geçirmek olduğu idida ediliyor.

Bu bölümde devlete ait çok gizli belgelerin ele geçirildiği, kamuoyunun yakından tanıdığı kişilere suikast planlarının yapıldığı da yer alıyor.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Emekli Albay Fikri Karadağ, eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, eski rektör Kemal Alemdaroğlu örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor.


GAZİ MAHALLESİ OLAYLARI

Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar topluca ve genel olarak anlatılıyor.

Gazi Mahallesi olayları ile ilgili "tanık 9" olarak gösterilen Danıştay davası sanığı Osman Yıldırım'ın anlatımıyla, Gazi Mahallesi olaylarının Osman Gürbüz tarafından gerçekleştirildiği öne sürülüyor.

PKK VE HİZBULLAH İLE İLİŞKİLER

İddianamenin 4. bölümünde ise Ergenekon Terör Örgütü'nün PKK, Hizbullah, DHKP-C ve Hizbu't Tahrir örgütü ile ilişkileri anlatılıyor.

Bu bölümde, çoğunluğu cezaevinde bulunan terör örgütü üyesi gizli tanıkların ifadelerine yer veriliyor.

İlk iddianamede numaralandırılan gizli tanıklara bu kez "imdat" ve "kıskanç" gibi kod adlarının verildiği görülüyor.

Bu bölümde örgütün siyaset dünyasına yön verilmesi faaliyetleri başlığı altında yürütülen çalışmalara değiniliyor.

MEDYA AYAĞI

Medya yapılanması başlığı altında ise medya kuruluşlarının kontrol altına alınması ve kendi medya kuruluşları oluşturulması anlatılıyor.

Ulusal medya grubu kurulması amaçlandığı belirtilen bu bölümde Türk Metal-İş Sendikası'nın Doğu Perinçek'in ve Tuncay Özkan'ın televizyonlarının da aralarında bulunduğu 4 kanalda ortak bildiriler yayılarak ortak hareket edilmesenin planlandığı belirtiliyor.

"ÖRGÜTÜN ADD İLE İLİŞKİSİ VAR"

Mevcut demokratik yönetimin değiştirilmesi başlığı altında ise örgütün amaçlarından birisinin darbe yaparak yönetime el koymak olduğu öne sürülüyor.

İddianamede "Örgütün ülkede darbe zemini oluşturmak için ciddi faaliyetlerde bulunduğu, birçok silahlı ve bombalı eylem gerçekleştirdiği, ülkede kaos ve anarşi ortamı oluşturmaya çalışarak ordunun darbe yapması için telkin, tavsiye ve teşviklerde bulunduğu anlaşılmıştır" deniliyor.

Örgütün Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ile ilişki içinde olduğu, bu kuruluşların hükümete karşı Cumhuriyet Mitingleri'ni organize ettiği de iddianamede yer alıyor.

4 TEĞMEN TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ İLE SUÇLANIYOR

Ergenekon'un 2. iddianemasinde 4 muvazzaf teğmen terör örgütü üyeliği ile suçlanıyor.

İddianamenin Tamamı için TIKLA
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License