11.3.09

2.İDDİANAME MAHKEMEDE

2.iddianameden ayrıntılar

Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 1909 sayfalık iddianamede 21'i tutuklu, 56 şüpheli bulunuyor. Sanıklardan 12'si örgütün yöneticisi olmaktan, 40'ı üyelik, 4'ü de yardım ve yataklıktan suçlanıyor. Ayrıca şüphelilerin 14'ü için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

5 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, iddianamenin 5 bölümden oluştuğu belirtildi.

Birinci bölümde, "Ergenekon" soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve "Ergenekon" örgütünün anlatıldığı dile getirilen açıklamada, üçüncü bölümde "örgütün işlediği suçların genel olarak ve topluca anlatıldığı, dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiği" bildirildi.Şahıslara yönelik suçlamalar arasında 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve TC hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik' gibi ağır iddialar yer alıyor. Edinilen bilgilere göre, iddianamedeki isimler arasında Hurşit Tolon ve Şener Eruygur da bulunuyor. Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, iddianamenin 5 bölümden oluştuğu belirtildi. Birinci bölümde soruşturmanın ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütünün anlatıldığı dile getirildi. Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar topluca anlatılıyor. Dördüncü kısımda örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle, sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamedeki şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukukî durumlarının işlendiği bildirildi.

12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddeler sebebiyle başlatılan soruşturmanın ilk iddianamesi 10 Temmuz 2008 tarihinde mahkeme tarafından kabul edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 12 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Ümraniye ilçesinde bir evde ele geçirilen patlayıcı maddeler sebebiyle başlatılan ve genişletilerek sürdürülen soruşturmada, 10 Temmuz 2008 tarihinde açılan birinci kamu davasından sonra devam ettirilen soruşturmanın sonuçlandırıldığı bildirildi. 8 Mart'ta 2009/511 soruşturma sayılı bin 909 sayfadan oluşan iddianame ile ikinci kamu davası açıldığı ve 10 Mart 2009'da UYAP sisteminden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tevzi edildiği belirtildi. İddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli olduğu ifade edilen açıklamada, yakın tarihlerde soruşturmaya dahil edilen 48 tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, iddianamenin 5 bölümden oluştuğu belirtildi. Birinci bölümde, Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütünün anlatıldığı dile getirildi. Üçüncü bölümde Ergenekon terör örgütünün işlediği suçlar genel olarak ve topluca anlatılıyor. Dördüncü kısımda örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiği bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, şüpheliler hakkındaki suçlara ilişkin bilgiler de verildi. Buna göre 12 şüpheli, örgütün yöneticisi olmak suçundan yargılanacak. İddianamede 14 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Şüphelilere yöneltilen bazı suçlamalar özetle şöyle: 'Örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'. Edinilen bilgilere göre, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un ismi de bu iddianamede yer alıyor.

İşte suçlamalar
İkinci iddianamede sanıklara yönelik ağır suçlamalar yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

Ergenekon örgütünün yöneticisi olmak.

Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı

silahlı isyana tahrik.

Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak.

Resmî evrakta sahtecilik.

Askeri itaatsizliğe teşvik.

Devletin güvenliğine ilişkin

belgeleri temin etmek.

Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek.

Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs.

Patlayıcı madde bulundurmak.

Yasaklanan bilgileri temin etmek.

Uyuşturucu madde bulundurmak.

Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek.

Bundan sonra ne olacak

İddianamenin 15 günlük inceleme süresinin sonunda 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edililirse, emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube eski Müdürü Adil Serdar Saçan’ın da aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 56 şüpheli hakkında, 7,5 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açılmış olacak. Mahkemenin iddianameyi kabul etmemesi durumunda ise iddianame ve ekleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek.

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License