30.3.09

VE SEÇİMLER BİTTİ

Türkiye Başkanlarını Seçti

Türkiye son yılların en heyecanlı seçim yarışını izledi. Demokrasi şöleni gibi geçen seçim gününün ardından açılan sandıklar, AK Parti için güvenoyu niteliğinde sonuçlanırken İstanbul ve Ankara'da kıran kırana seçim yaşandı.

AK Parti aldığı yüzde 39.17 oy ile 46 büyükşehir ve İl belediye başkanlığını alırken, oylarını artıran CHP yüzde 23.19 ile 13 büyükşehir ile il belediye başkanlığını kazandı. Yüzde 16.13 oy alan MHP 9, DTP ise 8 belediye aldı.Türkiye dün yerel yöneticilerini belirlemek için sandıkbaşına gitti. Demokrasi şölenine dönen seçim gününde AK Parti, oyların yaklaşık yüzde 40'ını alarak birinci parti çıktı. AK Parti, 46'sı büyükşehir ve il belediye başkanlığı olmak üzere toplam 492 belediyeyi kazandı. CHP ikinci sırada yer alırken 13'ü büyükşehir ve il olmak üzere 183 belediyede seçimlerin galibi oldu. Oylarını artıran ve üçüncü sırada yer alan MHP 9, DTP 8, DSP 2, DP ve BBP ise 1 ilde seçimi kazandı. Şanlıurfa'da ise bağımsız aday Ahmet Eşref Fakıbaba seçimi kazandı. AK Parti'li belediye başkanlarının yönetiminde olan Antalya, Adana ve Şanlıurfa'yı kaybeden AK Parti, Trabzon'u ise kazandı.

KALELER SAĞLAM

Siyasi partilerin kaleleri olarak bilinen seçim bölgelerinde çok büyük sürprizler yaşanmazken, Trabzon'da AK Parti, Antalya'da CHP, Adana'da ise MHP seçimleri kazandı.

İzmir'de CHP adayı Aziz Kocaoğlu, açık farkla seçimleri kazandı. DTP, Dİyarbakır adayı osman Baydemir ile ikinci kez seçimleri kazanırken, Güneydoğu ve Doğu'da toplam 8 ilde belediyeleri kazandı.

AK Parti'nin iddialı olduğu İstanbul ve Ankara'da ise Kadir Topbaş ile Melih Gökçek ile sürpriz yaşanmadı. Her iki büyükşehirde CHP oylarını artırırken, ipi AK Parti adayları göğüsledi. Adana'da ise kıran kırana bir yarış yaşandı. MHP ile CHP son sandığa kadar başa baş giderken, son gülen Aytaç Durak oldu.

DTP OYLARI İSTANBUL VE ANKARA'DA CHP'YE GİTTİ

Güneydoğu ve Doğu'da 8 il kazanan DTP, büyükşehirlerde de seçimleri ciddi biçimde etkiledi. Özellikle İstanbul ve Ankara'da AK Parti karşısında CHP'nin ümitlenmesini sağlayan DTP oylarının 2004 seçimine göre büyük farklılık gösterdi. DTP, 2004 yerel seçimlerinde yüzde 20 oy alırken, dünkü seçimlerden sadece yüzde 1 oy alması, DTP seçmenlerinin blok halinde CHP'ye oy verdiğini gösterdi. İstanbul'da da DTP seçmenlerinin CHP'ye oy verdiği görüldü.


30.03.2009
yenisafak.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License