27.3.09

YSK BAŞKANI YARSAV ÜYESİ

YSK Başkanı yarsav üyesi

Seçime ramak kala 4 şok karar alan YSK'nın Başkanı bir YARSAV üyesi...

Yüksek Seçim Kurulu’nun, son dakika kararları seçimleri tartışmalı hale getirirken YSK Başkanı Muammer Aydın’ın YARSAV üyesi olduğu ortaya çıktı.

Yerel seçimlere az bir süre kala YSK’nın, T.C. Kimlik Numarası şartı, başörtülü sandık görevlileri kararı, polis ve jandarma ile ilgili kararı ve engelli seçmenlerle ilgili kararı büyük tepki toplarken, YSK Başkanı Aydın’ın YARSAV üyesi olduğu ortaya çıktı.

Başkanlığını Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yaptığı Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) tartışmaların odağında bulunan bir kurum.1250 üyesi bulunan YARSAV, siyasi çıkışları ve Ergenekon terör örgütü soruşturması karşıtlığıyla dikkat çekiyor. İsmi Ergenekon iddianamesinde de geçen YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, ETÖ gözaltılarına karşı gösterdiği sert muhalefetle gündemde. Ergenekon operasyonunun 10. Dalgasında Sabih Kanadoğlu’nun evi arandığında Eminağaoğlu, ziyarete gelmiş ve sert bir çıkış yapmıştı.

Daha sonra konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Eminağaoğlu sert açıklamalar yapmıştı. YARSAV Başkanı’nın bu çıkışını değerlendiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin şunları söylemişti: YARSAV bilindiği gibi bir dernektir. Yargı camiamızı temsil etmemektedir. Sayın Başkanı bugün izledim. Açıklamadan sonra benim hafızamda beliren düşünceyi sizinle paylaşmak isterim. YARSAV 'YARSAP' haline dönüşmüştür. Yanı yargıçlar ve savcılar partisi haline dönüşmüştür. Bu tür konuşmaları Sayın Deniz Baykal'dan dinliyorduk. Bugün de Sayın Eminağaoğlu'ndan dinlemiş olduk.”

YSK’NIN DÖRT TARTIŞMALI KARARI

1 - Yerel seçimlere az bir süre kala YSK’nın aldığı 4 karar tartışma konusu oldu. Kurulun, nüfus cüzdanlarında T.C. Kimlik Numarası bulunmayan seçmenlerin oy kullanamayacakları yolundaki kararı ve bu kararı sessiz sedasız sitesinde yayınlaması büyük tepki topladı. YSK’nın kimlik numarası şartı nüfus dairelerinde büyük kuyrukların oluşmasına neden oldu. Bütün tepkilere rağmen YSK, bu kararında geri adım atmadı.

2 - Kimlik numarası şartı tartışmaları bitmeden, oy kullanılacak yerler kamusal alan ilan edilerek partilerin sandık görevlilerine başörtüsü yasağı getirildi.

YSK Başkanı Muamer Aydın bir genelge yayınlayarak, sandık alanlarının da kamusal alan olması nedeniyle görev alacakları, kılık ve kıyafet konusunda uyardı. Sandık kurulu üyelerinin "sandık alanının kamusal alan olması ve sandık kurullarında görev alanların da hizmet veren konumunda bulunmaları nedeniyle, sınırları yasalarla ve yargı kararlarıyla çizilmiş bulunan kılık ve kıyafet ölçülerine, hizmet verme süresince uymaları gerekir" diyerek siyasi partilerden gönderilecek kişilerin de bu kurala uymalarını istedi.

3 - YSK’nın seçimlere sayılı günler kala aldığı tartışmalı bir karar da "Güvenlik personeli kayıtlı olduğu yerde oy kullanacak." kararı… YSK’nın bu kararı yüzünden görevli polis ve jandarmanın büyük kısmı oy kullanamayacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay da YSK’nın bu kararını eleştirmişti. Atalay şunları söylemişti: "Güvenlik personeli oturduğu yerin dışında görev yapacak, özellikle jandarma. Rütbeli personel oy kullanacak. Ama bunların hepsi o gün köylerde olacak. Bunların kayıtlı olduğu yerde oy kullanması zor. Genel seçimlerde bunun uygulaması var. Bunlar aynen sandık görevlileri gibi ellerinde zaten belgeleri var. Görev yaptığı sandıkta oy kullanması daha uygun olurdu.”

4 - Son olarak Yüksek Seçim Kurulu engelli seçmenleri mağdur eden bir karara imza attı. YSK, vasi raporu bulunan engellilere seçmen bilgi kâğıtlarını göndermedi.

Seçmen listelerinde ismi yer aldığı halde seçmen kâğıtları gelmeyen engelliler seçim kurullarına başvurunca, kendilerine vasi tayin ettiklerinden dolayı oy kullanamayacaklarını öğrendi.

Türkiye'de sayısı 8 milyona ulaşan ve yaklaşık 4 milyonu seçmen olan bedensel engellilerin oyları sandığa tam olarak yansımıyor. Başta fizikî şartların uygun hale getirilmemesi, engellileri oy kullanmaktan alıkoyuyor. Engelli seçmenler, şimdi kendilerini sandık dışı bırakan yeni bir engelle karşı karşıya. YSK, vasi tayin eden engellilerin oy kullanmayacakları yönünde karar aldı.

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License