24.3.09

ÖLÜM KUYUSUNDAN ALBAY ÇIKTI

Ergenekon Albaya Uzandı

Ergenekon'un ölüm kuyularıyla ilgili Kayseri Jandarma Alay Komutanı gözaltına alındı.

Temizöz, Cizre’de yapılan kazılarda bulunan 20 kemik parçasıyla ilgili olarak gözaltına alındı. Temizöz, sorgulanmak için Diyarbakır’a gönderildi

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Kuştepe köyünde bir itirafçı tanığın ifadeleri doğrultusunda yapılan ve yaklaşık 20 kemik parçasının bulunduğu kazıyla ilgili olarak, bu ilçede 1993-96 yılları arasında “yüzbaşı” rütbesiyle İlçe Jandarma Komutanlığı yapan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz gözaltına alındı. Kayseri’de gözaltına alınan Albay Temizöz, sorgulanmak üzere Diyarbakır’a gönderildi.

Cizre’ye 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kuştepe köyünde 16 Mart günü üç ayrı noktada savcı nezaretinde yapılan kazılarda 20 kemik parçası bulundu5 kişi gözaltına alınmıştı
Bunun ardından Cizre’de eski Belediye Başkanı Kamil Atak’ın oğulları ve akrabalarının da aralarında bulunduğu, 5 kişi gözaltına alındı.
Bu kişilerden eski başkanın oğlu Temel Atak tutuklandı. Soruşturma kapsamında aranan Kamil Atak, cumartesi günü Mardin’in Nusaybin ilçesinde yakalanırken, sorgusunun yapılması için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi.
Atak’ın verdiği ifade doğrultusunda Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-96 yıllarında Cizre’de daha sonra Diyarbakır’da görev yapan, 1 yıl önce de Denizli’den atanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Temizöz’ün halen görev yaptığı Kayseri’de gözaltına alınmasını istedi.

İki savcı görevlendirildi
Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı’nın verdiği talimat üzerine Kayseri Adliyesi’nden 2 savcı, önce Merkez Komutanlığı’na giderek buradan kendilerine eşlik eden askeri yetkililerle birlikte Temizöz’ün makam odasına gidip gözaltı kararını iletti.

Savcılık kararı üzerine ilk ifadesi bulunduğu yerde alınan Albay Temizöz, daha sonra görevliler eşliğinde soruşturmanın yapıldığı Diyarbakır’a dün 17.00 sıralarında hareket etti.

ALBAY'IN ADINI KAMİL ATAK VERDİ

Suriye'ye kaçmak isterken yakalanan Kamil Atak'ın ifadesinde Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün adını verdiği öğrenildi. Bunun üzerine Temizöz gözaltına alındı. Şırnak bölgesindeki kayıplar ve faili meçhullerle ilgili suçlanan Temizöz, sorgulanmak üzere Diyarbakır'a gönderildi. Temizöz'le ilgili iddiaların Ergenekon kapsamında ifade veren gizli tanık 'İlkadım'ın açıklamalarında da yer aldığı öğrenildi.

Şırnak bölgesinde JİTEM bünyesinde çalışan 'İlkadım' kod isimli tanığın çok sayıda kayıp olayı ile ilgili bilgi verdiği öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde tutuklanan Koçero Saluci'nin de Temizöz'ün ekibinden olduğu iddia edildi. Temizöz'ün Cizre'de görev yaptığı 1993-96 yılları arasındaki dönemde kaybolan kişiler ile ilgili ifadesinin alınacağı öğrenildi. Temizöz, 1990'lı yılların başında Diyarbakır JİTEM Grup Komutanı olarak görev yapmıştı.

'Andıç'ı Temizöz hazırlattı' iddiası

Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün 1998 yılındaki 'andıç olayı'nın planlayıcıları arasında olduğu ileri sürüldü. Gazeteci Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar ile İnsan Hakları Derneği eski Başkanı Akın Birdal'ın 'PKK ile işbirliği yaptığı' bilgisini içeren ve daha sonra düzmece olduğu anlaşılan 'ek ifade tutanağını' Şemdin Sakık'ın imzalamadığı ortaya çıkmıştı. İddiaya göre, tarihe 'andıç olayı' olarak geçen belgeyi, Sakık'a imzalatmak isteyen isim Temizöz'dü. Temizöz o dönemde Diyarbakır Jandarma Grup Komutanı olarak görev yapıyordu. Temizöz'ün, bölücü terör örgütü PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ın sorgusuna Atilla Uğur ile birlikte katıldığı öğrenildi. Beyaz Enerji Operasyonu'nu yürüten ekip içinde de yer alan Temizöz, bu operasyonun başarısız olmasına neden olan isim olarak da gösteriliyor. Erkan Acar, İstanbul

Şemdinli davasında da suçlanmış

Albay Cemal Temizöz ismi 9 Kasım 2005'te bombalanan Umut Kitabevi davasında da geçti. Soruşturmayı yürüten dönemin cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı iddianamede Temizöz adı, 'Diyarbakır İl Jandarma eski Personeli' sıfatıyla, 'suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' suçlamasıyla yer alıyordu. Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı olarak gözaltına alınan Temizöz, bu göreve 2008 Ağustos ayında getirildi. Diyarbakır Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı adına 4 Şubat 2000 tarihinde bir rapor hazırlayan Temizöz'ün, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanları fişlediği ortaya çıktı. JİTEM adına hazırlanan, 'GİZLİ' damgası vurularak 7. Kolordu Komutanlığı'na gönderilen fişleme belgelerinde yer alan bazı cümleler şöyle: "Özellikle irticai suçlarla ilgili davalarda 4 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin verdiği kararlar dikkat çekici ve incelemeye değerdir. Bahse konu mahkeme heyeti incelenmiş olup Mahkeme Başkanı Hakim Ali Çağan'ın; İmam Hatip Lisesi mezunu olduğu, adliye binasında mescit açma gayreti içerisine girdiği hususları istihbar edilmiştir."




0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License