28.1.09

ERGENEKON SULANDIRILIYOR

Ergenekon'a 3 yeni savcı atandı

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin dün yapılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu toplantısından sonra Ergenekon davasına üç yeni savcı atandığını açıkladı. Savcılar Başsavcı vekiline bağlı olarak görev yapacak. Ergenekon Savcısı Öz, Mayıs 1993’teki Bingöl katliamıyla ilgili davanın dosyasıyla 16 yıldır sürüncemede kalan JİTEM davası dosyalarını ivedilikle istedi. Dink mahkemesi de Albay Öz’ün, Ergenekon bağlantısını araştırıyor. Öte yandan eski genelkurmay başkanlarından emekli Orgeneral Kıvrıkoğlu dün Genelkurmay Başkanı Başbuğ’u ziyaret etti. Doğu Perinçek ise Ergenekon duruşmasında Kıvrıkoğlu’nun örgüt şemasında ‘bir numara’ olduğunu ileri sürdü


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ergenekon soruşturmasını sürdüren İstanbul Başsavcıvekilliği emrine üç yeni savcı daha görevlendirdi. Yeni savcılar, Rasim Işıkaltın, Kasım İlimoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu birinci sınıf savcı oldukları ve Ergenekon soruşturmasında görev verilmesi halinde terfisi ertelendiği için Zekeriya Öz’den daha etkili olacakları belirtildi.
Ergenekon soruşturmasını etkisiz kılmak için yapılan müdahaleler istenen sonucu sağlayamayınca Ergenekon’a yeni savcılar formülü gündeme getirilmişti. Bu kapsamda İstanbul Başsavcılığı, önceki hafta Ankara’da bakanlık ve HSYK ziyaretlerinden sonra özel yetkili başsavcıvekilliği emrinde görevlendirilmek üzere üç yeni savcı atanması talebinde bulunmuştu.

Bakan Şahin açıkladı
Geçen hafta görüşülmesi ertelenen bu talebi gündemine alan HSYK, dün sabah Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in başkanlığında toplandı. Bakanlık müsteşarının da asıl üye olarak yer aldığı kurul toplantısında İstanbul’un üç yeni savcı talebi kabul edildi. Buna ilişkin açıklamayı toplantı çıkışında Adalet Bakanı Şahin yaptı. Şahin, İstanbul’da ve Bakırköy’de görev yapan üç cumhuriyet savcısının Beşiktaş’taki Cumhuriyet Savcılığı’na görevlendirildiğini söyledi.

İşte o savcılar
HSYK’nın Şahin başkanlığındaki toplantısında İstanbul Başsavcılığı emrine CMK 250. Maddesi’nde sayılan suç ve davalara bakmak üzere görevlendirdiği üç savcı şöyle belirlendi: “İstanbul Cumhuriyet Savcısı Rasim Işıkaltın, Bakırköy Cumhuriyet Savcıları Kasım İlimoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu.”

Altı savcı yetmez mi
Savcı Öz’ün başlattığı Ergenekon soruşturmasında 2008 başında Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, temmuz ayında savcı Nihat Taşkın, ilk dava açıldıktan sonra ise Ercan Şafak ve Mehmet Murat Yönder görevlendirilmişti. Ergenekon’a altıncı savcı olarak ise önceki hafta Fikret Şeçen atanmıştı.
HSYK’nın yeni kararından sonra gözler İstanbul’a çevrildi. Bu savcıların Ergenekon soruşturmaları kapsamında görevlendirilip görevlendirilmeyeceğine Başsavcı Aykut Cengiz Engin ile CMK 250.maddelik suçları soruşturmakla yetkili Başsavcıvekili Turan Çolakkadı karar verecek. Öte yandan dün görüşülmesi beklenen Savcı Zekeriya Öz’ün terfisi yine ertelendi.Erdoğan savcıları tanıyor
Görevlendirilen üç savcıdan en kıdemlisi Rasim Işıkaltın, belediye başkanlığı döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve o dönem yardımcısı olan Ali Müfit Gürtuna’yı sorgulamıştı. İki savcıyla birlikte Erdoğan hakkında hazırladığı iddianamede, rüşvet ve nitelikli zimmet suçlarının gerçekleşmediğini belirtmekle birlikte ihaleye fesat karıştırmak suçu tespitini yapmış ve suç yerleri nedeniyle yetkisizlik kararıyla dosyaları ilçe savcılıklarına göndermişti. Işıkaltın, Hrant Dink öldürülmeden önce avukatı olan eski Baro Başkanı Yücel Sayman hakkında, Dink’den şikayetçi olan halen Ergenekon sanığı olarak tutuklu bulunan Kemal Kerinçsiz’e hakaret iddiasıyla açılan davada görev yapmıştı. Işıkaltın, Yücel Sayman’ın “alçak herifler” sözleri nedeniyle Kerinçsiz’e hakaretten bir yıldan iki yıl dört aya kadar hapse mahkum edilmesini, hakaretin karşılıksız kabulü halinde cezasında indirime gidilmesini istemişti.

33 er ve JİTEM dosyası Ergenekon’a istendi
PKK’ya affın gündeme geldiği MGK toplantısının ardından 1993’de Bingöl’de şehit düşen 33 askerle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 33 askerle ilgili dosyayı istedi. Ergenekon’un tutuklu sanıklarından Fikri Karadağ, Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma Şube Müdürlüğü’nde görevli olduğu sırada olay yerine giden ilk subay olduğu ortaya çıkmıştı.

İstihbarat Subayı Karadağ
Ergenekon savcılarının Ergenekon tutuklusu emekli askerlerin ne zaman, nerede ve hangi görevlerde bulunduğuna dair sorduğu sorulara yanıt veren Genelkurmay Başkanlığı, emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ’ın 33 erin şehit edildiği 24 Mayıs 1993’te, Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma (İKK) Şube Müdürlüğü’nde görevli olduğunu bildirmişti.
Öte yandan olayı araştıran dönemin Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Binbaşı İnayet Taş’ın tespitleriyle “ölüme gönderilen” 33 erin şehit edilmesi olayının gerçekleştiği noktaya ilk ulaşan subayın da Mehmet Fikri Karadağ olduğu öne sürülmüştü.

JİTEM dosyası yolda
Bu arada Savcı Zekeriya Öz, JİTEM’in adının geçtiği ilk dava olarak bilinen ve Diyarbakır’da 16 yıldır süren 11 sanıklı dosyanın incelemeye alınması için talepte bulundu. Savcı Öz ayrıca Hasan Utanç, Hasan Caner ve Tahsin Sevim adlı köylülerin 16 Eylül 1989’da öldürülmesiyle ilgili dava dosyasının da bir örneğini istedi.

Perinçek ‘Şema’daki isimleri deşifre etti
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, dört duruşma süren savunmasını tamamladı. Pazartesi günkü duruşmada eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun Ergenekon’un “1 Numarası” olduğunu öne süren Perinçek, dünkü duruşmada ise “Ergenekon Şeması”nda yer aldığını iddia ettiği siyasetçileri ve işadamlarını saydı.
Dört duruşmada toplam 18,5 saat konuşan Perinçek, savunması sırasında yer yer notlarından alıntılar yaptı. Perinçek, kendi yazdığı bazı kitapları da mahkeme heyetine sundu. Dünkü duruşmada Ergenekon sanıklarının ortak noktasının “vatanseverlik” olduğunu ileri süren Perinçek şöyle konuştu: “Şevket Sabancı, Üzeyir Garih...Üzeyir Garih’i de bu örgütün öldürdüğünü söylüyorlar. Korkmaz Yiğit, Hüsnü Özyeğin, bunlar Türkiye’nin en önemli iş adamları. Dinç Bilgin, Bekir Coşkun, Enis Berberoğlu, Hüseyin Gülerce, Akın Birdal... Yani biraraya gelmeyecek insanlar. Karadayı’yı (İsmail Hakkı Karadayı-Eski Genelkurmay Başkanı) koymamışlar, neden çünkü 2001’de operasyon Kıvrıkoğlu’na (Hüseyin Kıvrıkoğlu-Eski Genelkurmay Başkanı) yapılıyor. Deniz Baykal, Cumhur Ersümer, Tunca Toskay, Koray Aydın, Ali Avni Balkaner, Tansu Çiller, Ümit Bağbek bunların hepsinin baş harfleri var. Bu şekilde şema yapmışlar, bu şemaya şimdi kimse sahip çıkmıyor.”
Perinçek, MİT mensubu Mehmet Eymür’ün kendilerine karşı tertip düzenlediğini savundu.

Gönül: MKE kayıtları savcılara gönderildi
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Ergenekon soruşturması kapsamında kazılarda ortaya çıkan silah, patlayıcı ve mühimmatlarla ilgili Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) kayıtlarının savcılara bildirildiğini söyledi.
Gönül, TBMM’de gazetecilerin, “Kazılarda ortaya çıkan silahlar bize sorulursa MKE kayıtlarını bildiririz demiştiniz. Bir gelişme var mı?”sorusu üzerine telefonla bürokratları arayarak bilgi aldı. Gönül, “Savcılık silahlarla ilgili MKE’den bilgi istemiş, MKE de silahların nereye ait olduğunu anında Savcılığa bildirmiş. Biz zaten kendi kayıtlarımızı veriyoruz. Kayıtlarda ne varsa verilir, silahlar MKE’ye aitse aittir denir, ait değilse değil denir” dedi. Gönül, silah ve mühimmatın MKE’ye ait olup olmadığı sorularını ise yanıtsız bıraktı.
Ergenekon’un tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ileYarbay Mustafa Dönmez’den çıkan kroki üzerine Gölbaşı ve Yenikent’te yapılan kazıda cephane bulunmuştu. taraf

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License