20.1.09

İNTİHAR EDEN ALBAY KİM, TANIYALIM.

ALBAY KIRCA'YI TANIYALIM

Evinde ölü bulunan Albay Kırca'nın, geçmişi karanlık infazlarla dolu...

İsmi Güneydoğu'da işlenen faili meçhul cinayetlerle gündeme gelen JİTEM Diyarbakır eski Bölge Komutanı Albay Abdülkerim Kırca, Ankara Güvercinlik Askeri Lojmanları'ndaki evinde ölü bulundu. Öldürülen Binbaşı Cem Ersever'den sonra JİTEM'in kilit isimlerinden biri olan Kırca'nın beylik silahıyla kafasına bir el ateş ederek intihar ettiği açıklandı. Faili meçhul cinayetlerin Ergenekon kapsamında incelenmesinin gündeme gelmesinden sonra Kırca'nın ölümü akıllarda soru işareti bıraktı.
DUŞ ALDI ODASINA ÇEKİLDİ

Alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde eşi ile kahvaltısını yapan emekli Albay Kırca, daha sonra duş alarak odasına çekildi. Bir süre odasında tek başına kalan Kırca, saat 11.00 sularında beylik tabancası ile başına tek el ateş etti. Silah sesini duyarak odaya koşan Kırca'nın eşi ambulansa ve Jandarma'ya haber verdi. Olay yerine gelen Jandarma ve sağlık ekipleri Kırca'nın öldüğünü tespit etti. Daha sonra izinle lojmanlara giren polis, evde inceleme yaptı. Kırca'nın cesedi üzerinde ilk incelemeyi yapan Jandarma yetkilileri olayı intihar olarak kayıtlara geçti. Askeri Savcılık ise otopsi talebinde bulundu.

CEM ERSEVER ÖLDÜRÜLDÜ ONUN YILDIZI PARLADI

Adı Ergenekon kapsamında incelenmesi gündeme gelen Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetlerle anılan Kırca'nın intiharı akıllarda soru işareti bıraktı. Kırca 4 Kasım 1993'te Ankara'nın Elmadağ ilçesinde cesedi bulunan Binbaşı Cem Ersever'in ardından JİTEM'in Diyarbakır Bölge Komutanı oldu.

PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın, faili meçhul cinayetlerin talimatını vermekle suçladığı Kırca, Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nda da infazlarla suçlandı. Aygan'ın itirafları üzerine 2005'te Kırca ile aralarında JİTEM'e çalışan PKK itirafçılarının da bulunduğu 8 kişi hakkında dava açıldı.

3 YILDA İFADESİ ALINMADI

İddianamede 1992-1994 yılları arasında sanıkların JİTEM oluşumu altında cinayetler işlediği, Kırca'nın çetenin yöneticisi olduğu belirtildi. Silopi Cumhuriyet Savcılığı'nın 2005'teki Kırca'nın ifadesinin alınması talebi ise Güvercinlik Askerî Lojmanları'nın yönetimine takıldı. Soruşturma hala sürüyor.

İNFAZLARI 'YEŞİL'LE YAPTI

Başbakan Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı 'Susurluk Raporu'nda da Abdülkerim Kırca'nın Diyarbakır JİTEM Grup Komutanı iken karıştığı olaylara yer verildi. Raporda 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ile çalıştığı belirtilen Kırca'nın, yaptığı infazlar tek tek yeraldı. Raporda PKK itirafçısı Muhsin Gül, infaz başına Kırca'nın itirafçılara 10 milyar TL verdiğini belirterek "İnfazları planlayan Kerim Binbaşı'ydı" dedi. 'Güvercinlik' JİTEM üssü

Kırca'nın intiharı 'Güvercinlik Askeri Lojmanı'yla ilgili JİTEM bağlantılı olayları da yeniden gündeme getirdi. Ergenekon'da tutuklanan gazeteci Tuncay Özkan, 1998'de 'Yeşil'in burada saklandığını ileri sürmüştü. Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya PKK itirafçısı Orhan Tekin'in Güvercinlik Kışlası'ndaki askerlerle ve teröristlerle aynı anda ilişki içinde olduğunu tespit etmişti. Sarıkaya'nın bu görüşmeleri Genelkurmay'a sorması üzerine görevden alındığı ileri sürülmüştü. Üst rütbeli subayların kaldığı lojmanlardaki daireler JİTEM'de görev alan alt rütbelilere de 'güvenlik nedeniyle tahsis ediliyor.



3 kişinin kafasına yanımda sıktı

Abdülkerim Kırca'nın adı son günlerde Ergenekon davası ve asit çukurları iddiasıyla birlikte gündeme geldi. Ergenekon'un 16 ölüm kuyusunu bildiğini iddia eden JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan, “Kırca Sağlık-Sen Diyarbakır Şubesi'nden Necati Aydın, Mehmet Ay ve Ramazan Keskin'in kafalarına yanımda sıktı. Bunları toprağa gömdük” dedi. Aygan'ın anlatığı Kırca dönemindeki infazların bazıları şöyle:


İdris Yıldırım: Silopi'den alındı Elazığ'da öldürüldü.
Servet Aslan: Siirt Eruh'ta infaz edildi.
Edip Aksoy, Sıdık Etyemez: Silopi ile Cizre arasında bir dere yatağına gömüldüler.
Ahmet Ceylan: Diyarbakır Yenişehir'de infaz edildi.
Mehmet Salim Dönen: JİTEM'e getirildi. JİTEM'de üzerinden 7 bin mark çıktı. Bunları Kırca aldı. İşkenceyle öldürüldükten sonra cesedi atıldı.
İhsan Haran: JİTEM'de sorgulandı ve infaz edildi.
FAİLİ MEÇHUL 3'LÜSÜ

Kırca, Ergenekon'da tutuklanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve JİTEM eski Teknik Takip Daire Başkanı emekli Albay Atilla Uğur'la faili meçhul cinayetlerin en üst seviyeye ulaştığı 1994-96 yılları arasında Güneydoğu'da görev yaptılar. Kırca, JİTEM Diyarbakır Bölge Komutanıyken, Levent Ersöz, Şırnak'tan, Atilla Uğur ise Mardin Kızıltepe'den sorumluydu. Ersöz, 3 HADEP'linin kaybolduğu 2001'de de Şırnak Jandarma Alay Komutanıy'dı.



Faili meçhul cinayetlerin kilit ismiydi

Kırca, Antalya Serik'te, PKK'lı teröristlerle girdiği çatışmada belinden vurularak felç oldu. Kırca'ya 2000'de Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, albay rütbesi takmıştı.

aktifhaber.com

Komutanlar Albay'ın Cenazesinde

Dün intihar eden emekli jandarma Albay Aldülkerim Kırca'nın cenaze töreni, Ankara Kocatepe Camii'nde yapıldı.

Cenaze namazına başta Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ olmak üzere tüm kuvvet komutanları tam kadro katıldı.

A tipi protokolün uygulandığı cenaze törenine, İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katıldı.

Genelkurmay'dan Sert Açıklama

Adı pekçok yargısız infaza karışan ve bu konuda yargılaması süren Albay Kırca'nın intiharı üzerine Genelkurmay çok sert bir açıklama yaptı. Albay'a sahip çıktı.

TSK'dan, dün intihar ettiği öğrenilen emekli albay Abdulkerim Kırca hakkında açıklama geldi.

İşte Genelkurmay'dan yapılan o açıklama:


1. Son zamanlarda, bazı basın ve yayın organlarında, sözde bir itirafçının ifadelerine dayanarak, 10 Nisan 1998’de Serik/ANTALYA’da teröristlerle girdiği çatışmada bakıma muhtaç Malul Gazi olan, Emekli Jandarma Albay Abdülkerim KIRCA ile ilgili olarak suçlayıcı haberlere yer verilmiştir. Dün Emekli Jandarma Albay Abdülkerim KIRCA’nın evinde intihar ederek vefat ettiği öğrenilmiştir.

2. 16 Ocak 2009 tarihli Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda belirtildiği üzere, yargılama sürecinde sorumlu ve duyarlı olması gereken kesimlerin özen ve hassasiyeti göstermesi gerekirken, kişi ve kuruluşların âdeta yargısız infaz edilerek suçlu ilan edilmesi, temel insan haklarına aykırı olduğu gibi hiçbir hukuki ve ahlaki kuralla da bağdaşmamaktadır. Artık, yetkili ve sorumlu makamlar ile sağduyulu medyanın üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek üzere söylem yerine gerekli tedbirleri alma zamanıdır.

Kamuoyunun takdirine sunulur.

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License