11.1.09

MİT'İN RAPORLADIĞI ALBAY HAPİSTE

‘Dokunulmaz’ Albay üç yıl sonra hapiste

MİT’in 2005’te Genelkurmay’a ihbar ettiği ‘Karargâh Evleri’ örgütünün asker lideri Albay Cengiz Köylü, önceki gün tutuklandı ama, örgütü de iyice büyüttü. MİT, 2005’te Genelkurmay’a TSK içinde gizli bir oluşum ihbarı yaptı. İşçi Partisi ile bağlantısı olduğu bildirilen “Karargâh Evleri” şemadaki isimlere kadar raporda vardı. Ergenekon Savcısı Öz, MİT’in bu raporunu İşçi Partisi’nde ele geçirince Genelkurmay’a sordu. Gelen cevap, Mayıs 2008 sonunda örgütle ilgili soruşturma başlatıldığı yolundaydı. Örgütün asker lideri Albay Cengiz Köylü görünüyordu. Ve Savcı Öz, Köylü’yü sonunda yakalatıp tutuklattı. İlk şemada olmayan üç yeni ismi de: Örgüt büyümüştü...Ergenekon operasyonun son dalgasında tutuklanan dört muvazzaf subaydan biri olan Kurmay Albay Cengiz Köylü, MİT'in 2005'te Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği "Karargah Evleri" raporunda "askeri sanat sorumlusu" olarak bildirilmesine rağmen hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Genelkurmay, ancak üç yıl sonra, elindeki gizli MİT raporu geçen yıl basılan İP Genel Merkezi'nde bulununca harekete geçti ve rapordaki iddialarla ilgili 31 Mayıs 2008'de soruşturma başlattı. Ancak Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın yürüttüğü bu soruşturmada, bir arpa boyu yol alınmadı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz de dokunmasa Kurmay Albay Köylü, neredeyse general olacaktı. Bu arada gözaltına alınan emekli orgeneraller Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz'un da 'Karargah Evleri'ndeki toplantılara başkanlık ettiği iddia edildi.

MİT deşifre etti
MİT, 2005 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli altısı kurmay albay olmak üzere 20 subayın da içinde yer aldığı illegal bir yapılanmayı deşifre etti. MİT, Ergenekon tutuklusu Doğu Perinçek tarafından orduya sızmak amacıyla kurulduğu öne sürülen ve 'Karargah evleri' olarak adlandırılan bu yapılanmayla ilgili beş sayfalık raporunu Genelkurmay Başkanlığı'na, Genelkurmay da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na iletti.Gizli rapor İP'te bulundu
Ancak MİT'in Genelkurmay'a gönderdiği 'çok gizli' rapor, Ergenekon operasyonu kapsamında 21 Mart 2008'de basılan İP Genel Merkezi'nde bulundu. "İşçi Partisi ve Alevi kesimin yanı sıra bazı TSK mensupları ve memurların da katılımıyla emperyalistlerle cumhuriyet karşıtları-yıkıcıları ile mücadele amacıyla bir harek‚t başlatıldığı yönünde hassas kaynaktan bilgiler intikal etmiştir. Yürütülecek bu çalışmalarda hiçbir kurum ve oluşumun zarar görmemesi için 'Kararg‚h Evleri' adı altında çekirdek kadroların oluşturulmasının öngörüldüğü alınan bilgilerdendir" denilen raporda, Karargah Evleri'nin şemasına da yer veriliyordu.

Albay Cengiz Köylü şemada
Oluşumun en tepe noktasında İbrahim Aslan ismi yazılıydı. Aslan'ın altında ise "İ. Yaşar Hacısalihoğlu-Türkiyem Topluluğu" ve "Askeri Kesim-Albay Cengiz Köylü" isimleri yer alıyordu. Şemada askeri kesim de iki gruba ayrılmıştı. Harp Akademisi başlıklı birinci grupta yine Kurmay Albay Köylü'nün ismi vardı. Bu grupta Köylü'nün yanısıra Alb. Yavuz Göker, Alb. Turan Toker, Fırat Kaymakçıoğlu, Hasan Günay Aktaş, Osman Şen, Mahmut Melih Başdemir, Y. Selim Özmen, Rıza Okur ile ismi tespit edilemeyen Turan soyadlı bir kişi ile soyadı bilinmeyen Kemal adında birinin ismi geçiyordu.

Şemadaki diğer isimler
Askeri kesimin ikinci grubu ise Hava Harp Okulu'na ayrılmıştı. Burada isimleri geçenler şöyle: Binbaşı Bülent, öğrenciler Ozan Nizam, Gökhan Gülşen, Cihan Akyol, Alper Özkan, Emre Yılmaz, Çağdaş Doğan, Onur Sönmez, İbrahim Polat. Alb. Sinan Kesici, Dr. Rıza Kurna, sivil memurlar Gönül Temiz ve Nesime Akbulut, M. Bora Perinçek, M. Bedri Gültekin, Hikmet Çiçek, Zerrin Öztürk. Şemeda sayılan bölge sorumluları da İP'le bağlantılıydı.
İstanbul-Bayrampaşa'da Ali Doğan, yine aynı ilçede Mevlüt Usta, İstanbul-Gaziosmanpaşa'da Hıdır Hokka ve Zerrin Öztürk ile Kırklareli'nden Sait Zorlu'nun bölge sorumlusu olduğu belirtiliyordu. Abdurrahman Taşçı'nın ismi ise şemaya 'kurye' olarak geçmişti. Raporda, Erzincanlı Balaban Aşireti'ni de bu oluşuma dahil etmeye çalışan Perinçek'in, Yenibosna Cemevi'nde sık sık toplantı yaptığını; bu toplantılara Alevi cemaatinin önde gelen bazı isimlerinin de katıldığı öne sürülüyordu.

'Karargah'ın teğmenleri
Ergenekon operasyonun yedinci dalgasında gözaltına alınan beş teğmen ve bir askeri lise öğrencisinin de karargah evlerini gidip geldikleri belirlenmişti.
Teğmenlerin emekli Orgeneral Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'la da karargah evlerinde buluştukları ortaya çıkmıştı. Son operasyonda gözaltına alınan emekli Orgeneral Kemal Yavuz'un İstanbul'daki, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tunçer Kılınç'ın Ankara'daki karargah evleri toplantılarına başkanlık yaptığı öğrenildi.

Telefon kullanmıyorlar
İstihbarat birimleri tarafından toplantıları görüntülenen ve planları ortaya çıkarılan karargah evleri oluşumu aslında çok gizli çalışıyor. Büyük bir gizlilik içinde yürütülen karargah evleri projesine katılan kişiler birbirleri ile telefonla görüşmüyor. Karargah evleri kadroları kendi aralarında iletişimi canlı kuryeler vasıtası ile sağlıyor.

Rötarlı soruşturma
Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, İP'te bulunan gizli raporu 3 Nisan 2008'de Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi ve bu raporla ilgili ne gibi bir işlem yapıldığını sordu. Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın, Öz'e 2 Haziran 2008'de yanıtta, Köylü'nün adının da yer aldığı MİT raporuyla ilgili raporla ilgili soruşturmanın yeni başlatıldığı ortaya çıktı. Askeri Savcılık, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 31 Mayıs 2008 tarihli ve AD-MÜŞ: 08-791 sayılı emiriyle rapordaki iddialarla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'nda soruşturma açıldığı bildirdi.
İP'te bulunan MİT raporuyla birlikte Ergenekon soruşturmasına Karargah Evleri de dahil edildi. Geçen eylül ayında beş teğmen ve bir askeri öğrenci, Karargah Evleri'yle bağlantılı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Emekli Kızılay müfettişi Kemal Aydın ve kız kardeşi Neriman Aydın da aynı gerekçeyle yakalandı. Dört teğmen, bir askeri öğrenci ve Kemal Aydın tututklandı. Bir teğmen ve Neriman Aydın ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Subayların bağlantısı
Karargah Evleri'nin askeri kanat sorumlusu olarak gösterilen, ancak Genelkurmay'ın MİT raporundan neredeyse iki yıl sonra hakkında soruşturma başlattığı Albay Cengiz Köylü ise operasyonun son dalga-da gözaltına alınıp tutuklandı. Son dalgada aranırken firar eden Yarbay Mustafa Dönmez'in Ankara ve Sapanca'daki cephanelik gibi evlerinin ise aynı zamanda Karargah Evi' olarak kullanıldığı belirlendi. Bu arada beş savcı tarafından sorgulanan subaylardan Albay Cihandar Hasan Hanoğlu ve Deniz Binbaşı Erbay Çolakoğlu serbest bırakıldı. Yaklaşık sekiz saat süren sorgunun ardından Kastamonu Jandar-ma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Mustafa Koç, Kayseri'de gözaltına alınan Hava Personel Albay Cengiz Köylü, Üsteğmenler Muhammed Sarıkaya ve Taylan Özgür Kırmızı, Nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Subayların Karargah Evleri'yle bağlantılı olduğu öğrenildi.

Paşalara sorgu
Ergenekon terör örgütüne yönelik son operasyonda gözaltına alınıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu tamamlananlar, Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirildi.
Emekli orgeneral Tuncer Kılınç, İbrahim Şahin, kurmay albay İlyas Çınar, İstek Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan, şoförü Coşkun Umur, İbrahim Şahin'in yeğeni özel harekat polisi Yaşar Oğuz Şahin, İzmir'den getirilen emniyet amiri Mehmet Engin Erkılınçoğlu, emekli albay Hüseyin Vural, Tokat'ta yakalanan Fatma Cengiz, işadamı Hüdai Ünlüer, öğretmen Oğuzhan Sarıoğlu, Fahri Kepek, Özkan Bektaş, İlhami Ümit Handan, dün, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi.

İbrahim Şahin ‘pişman’
Emniyette susma hakkını kullanan İbrahim Şahin’in, etkin pişmanlık yasasından faydalanmak için başvuru yapabileceği belirtildi. Bu arada adliyede Tuncer Kılınç’ın görüntüsünün alınmaması için şemsiye ile perdeleme yapılması dikkat çekti. Prof. Dr. Yalçın Küçük, Emekli Tümgeneral Erdal Şenel, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz ve Avukat Hüseyin Buzoğlu’nun ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Albay Koç CÇG yöneticisi
Öte yandan soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra İstanbul Merkez Komutanlığı’nda sorgulanan ve çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Albay Mustafa Koç'un Cumhuriyet Çalışma Gurubu yöneticisi olduğu ortaya çıktı.

TARAF 11,1,2009

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License