15.1.09

RADİKAL'DEN TSK'YA 5 SORU

Radikal'den TSK'ya 5 Zor Soru

Radikal Gazetesi, TSK'ya çok zor 5 soru yöneltti. Hem de manşetinden.

Ergenekon örgütünün görevli askerlerle bağlantısı olduğu öne sürülen ‘Karargâhevleri’ toplantılarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, bazı muvazzaf asker ve sivillere ulaştı. Kimi isimler tutuklandı. Ancak Genelkurmay Başkanlığı’nın yürüttüğü soruşturmada şimdiye kadar ne kadar yol alındığı, askeri savcılığın kimlere ulaştığı meçhul. Kamuoyu, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın yürüttüğü ‘Karargâhevleri’ soruşturmasıyla ilgili gelişmeleri merak ediyor.

MİT askeri bilgilendirdi
Şimdiye kadar ortaya atılan bilgilere göre, ‘Karargâhevleri’ oluşumu 2005 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından saptandı. İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in bazı asker ve sivillerle toplantı yaptığı bilgisinden yola çıkan MİT, konuyu araştırdı ve Genelkurmay Başkanlığı’nı da bilgilendirdi. Buna göre İşçi Partisi ve Alevi kesimin yanı sıra bazı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ve memurların da katılımıyla toplantılar yapılıyordu. Bu toplantılarda çekirdek kadroların oluşturulmasının öngörülüyordu. Amaç ise özellikle harp akademileri ve Hava Harp Okulu’ndaki genç askerleri örgütlemekti. Bilgilerin yer aldığı belgede bazı toplantılara askeri öğrencilerinde katıldığı öne sürülüyordu. Belgeyle birlikte bir de şema vardı. Oluşumun tepe noktasında bir işadamının adı yazılıydı. ‘Askeri kesim’ ve ‘Alevi kesim’ başlıkları altında da bazı asker ve sivillerin isimlerine yer veriliyordu. Genelkurmay Başkanlığı MİT aracılığıyla haberdar olduğu belgeyle ilgili o dönem inceleme başlattı.

1 Genelkurmay Başkanlığı, ‘Karargâh-evleri’ denilen toplantılara katıldığı öne sürülen askerlerle ilgili soruşturma yaptığını doğruluyor. Askeri savcılık soruşturmaya başladığı zamandan bugüne ne kadar yol aldı? Karargah Evleri toplantılarına katıldığı saptanan askerler oldu mu?2 Ergenekon savcısı, Mart 2008’de ‘Karargâhevleri’ belgesine ulaştı, eylülde toplantılara katıldığı öne sürülen bazı askerleri gözaltına aldı. Bazı askerler tutuklandı. Askeri savcılık bu isimlere ulaşmış mıydı, bu askerler sorgulandı mı. Askeri savcılık yeni isimlere ulaştı mı?


3 Ergenekon savcısının ulaştığı ve en son bir yarbayla iki albayın tutuklandığı ‘Karargahevleri’ sürecinde, Genelkurmay’ın yürüttüğü idari soruşturmada ne aşamaya gelindi? Örneğin geçen yıl eylülde yakalanan teğmenlere dair işlem var mı? Disiplin cezası alan asker oldu mu?


4 MİT’in, 2005 yılında Genelkurmay Başkanlığı’nı bilgilendirdiği rapor ve belge, Ergenekon soruşturması çerçevesinde 2008’de İP’ye ve lideri Perinçek’e yönelik aramalarda çıktı. Bu belgenin sızdırılmış olup olmadığı soruşturuldu mu? Herhangi bir isme ulaşıldı mı? Yaptırım uygulandı mı?


5 MİT’in belgesinde bir şema yer alıyor. Bu şemada, ‘Askeri Kesim’ başlığı altında, ‘Harp Akademisi’ ve ‘Hava Harp Okulu’ başlıkları altında çok sayıda askerin ismi yazılı. Askeri savcılık şemadaki isimleri sorguladı mı? Basında da isimleri yazılan askerler aklandı mı, ceza mı aldı?

kaynak radikal

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License