8.1.09

ERGENEKON'UN TÜM DALGALARI

İşte Ergenekon'un Tüm Dalgaları

Ergenekon Terör Örgütü'ne yönelik operasyon, dalgalar halinde ilerliyor. Her dalga örgütü biraz daha çözüyor. İşte kolayca anlayabilmeniz için o dalgalar...

18 AYDA 9'UNCU DALGA
Ergenekon terör örgütüne yönelik operasyon 12 Haziran 2007'de başladı. İlk olarak Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e verilen soruşturmaya Ocak 2008'de cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın da katıldı. Pekgüzel ve Taşkın, 20 Ekim 2008'de başlayan dava sürecinde yargılamanın savcısı olarak görevlendirilince Zekeriya Öz'e eşlik etmek üzere 2 savcı daha görevlendirildi.

1. DALGA: Ümraniye'de 27 el bombası

12 Haziran 2007'de İstanbul Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirildi. Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Ali Yiğit, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubay Mahmut Öztürk, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk, emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Yüzbaşı Gazi Güder, Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi (SESAR) Başkanı İsmail Yıldız, Fuat Ermiş tutuklandı. Sanıkların evlerinde yapılan aramalarda 'Ergenekon' ve 'Lobi' isimli belgeler ele geçirildi. Tutuklu sanıklardan Fuat Ermiş yaklaşık 10 ay sonra tahliye edildi.

2. DALGA: Binbaşının evinde suikast silahı

Eski Binbaşı Fikret Emek'in annesine ait Eskişehir'deki evde 26 Haziran 2007'de yapılan aramada 11 kilo plastik patlayıcı ve suikast tüfeği 'Kanas' ele geçirildi. Emek tutuklandı. 15 Temmuz'da Ergün Poyraz gözaltına alındı. Ayşe Asuman Özdemir ve son olarak 26 Ağustos 2007'de Mete Yalazangil tutuklandı. Özdemir de sağlık sorunu nedeniyle 11 ay sonra tahliye edildi.

3. DALGA: Tuğgeneral Veli Küçük tutuklandı

21 Ocak 2008'de emekli Tuğgeneral Veli Küçük'le birlikte 31 kişi gözaltına alındı. Küçük, eski Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, Muhammed Yüce, Kemal Kerinçsiz, Sami Hoştan, Fikri Karadağ, Sevgi Erenerol, Hüseyin Görüm, Alpaslan Abdulkadir, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy ve Ümit Oğuztan tutuklandı. Küçük'ün evinde Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, 'Ergenekon' ve 'Lobi' adı verilen yapılanmaların asılları olduğu iddia edilen belgeler bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, tutuklamalardan sonra soruşturmaya 'Ergenekon' isminin verildiğini açıkladı.4. DALGA: Akademisyen ve gazeteciler

21 Şubat 2008'de İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde görevli Ümit Sayın ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Emin Gürses, emekli Astsubay Orhan Tunç, sosyete kuyumcusu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Noel Baba Barış Konseyi Derneği Başkanı Muammer Karabulut tutuklandı. Gözaltına alınanların örgütün üniversitelerde faaliyet gösteren ve örgüte hem teorik hem de yeni eleman kazandırma desteği verdiği iddia edildi. Ertekin'in evinde Glock marka silah bulundu.

5. DALGA: Doğu Perinçek ve İlhan Selçuk

Ankara'da İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul'da eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Doğu Perinçek ile diğer İşçi Partililer tutuklanırken, Alemdaroğlu ve Selçuk tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Perinçek'in örgütün manifestosunu yazdığı, Selçuk'un üyesi, örgütün üst düzey yöneticisi, Alemdaroğlu'nun ise yönetici ve darbe planlamasının içinde olduğu iddia edildi.

6. DALGA: Eruygur ve Tolon lojmandan alındı

1 Temmuz 2008'de gözaltına alınan 21 kişiden ADD Genel Başkanı emekli Org. Şener Eruygur, emekli Org. Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın tutuklandı. Mustafa Balbay tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Aygün, 10 gün sonra, Eruygur 2,5 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

7. DALGA: Muvazzaf teğmenler cezaevinde

Teğmenler M. Ali Çelebi, Eren Mumcu, Noyan Çalıkuşu, Hasan Hüseyin Uçar ve Harp Okulu öğrencisi Yaşar Tozkoparan ile Hamza Demir, Mahmut Oğuz, Süleyman Solmaz, Kurtca Bektaş, Rıza Demir ve Rıfat Yıldırım tutuklandı. 28 Şubat'ın aktörlerinden 'Sisi' lakaplı Seyhan Soylu ve sanatçı Nurseli İdiz savcılık sorgusunun ardından, eski Ülkü Ocakları İstanbul Başkanı Levent Temiz mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

8. DALGA: Özkan, Saçan ve Çapan tutuklandı

23 Eylül 2008'de gazeteci Tuncay Özkan ile birlikte, İstanbul Organize Suçlar Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski Ankara DGM savcılarından emekli Albay Tanju Güvendiren'in de aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Özkan, Çapan, Güvendiren, Hüseyin Nazlıkul, Emcet Olcaytu ve Saçan tutuklandı. Güvendiren ve Nazlıkul ise tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

9. DALGA: İki orgeneral gözaltında

Soruşturma kapsamında dün 12 ilde düzenlenen operasyonlarda 37 kişi gözaltına alındı. İsimleri açıklanan zanlılar şunlar: Ankara: Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski genelkurmay Hukuk Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel, gazeteci-yazar Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Yarbay Mustafa Dönmez, muvazzaf yüzbaşı Muhammet S., eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin, İbrahim Şahin'in yeğeni Erdal Şahin, Özel Kuvvetlerden emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, gazeteci Engin Aydın. İstanbul: Emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, emekli Albay Hüseyin Vural, Çağdaş Türkiye Partisi Genel Başkanı Hasan Ataman Yıldırım, Barış Dalan (Bedrettin Dalan'ın oğlu), İlhami Ümit Handan (Bedrettin Dalan'ın özel kalem müdürü), Coşkun Umur (Bedrettin Dalan'ın yanında çalışıyor.), Mehmet Koral, Özkan Bektaş, muvazzaf albay Cengiz K.. İzmir: Muvazzaf Binbaşı Erbay Ç., emniyet amiri Engin E. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Akyüz ve eski Ülkü Ocakları Sivas Şube başkanları Oğuz Bulut ve Bekir Çelik, esnaf İbrahim Budaklı. Kayseri: Albay C.K. ile F.K. ve F.C. adlı bir kadın. Tokat: Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi'nde görevli polis memuru O.Y.Ş. ile bir okulda öğretmen olan O.S.

Ara tutuklamalar devam etti

Soruşturma sürerken dalgalar dışında arada tek tek gözaltılar da yaşandı. JİTEM'ci emekli Albay Arif Doğan 14 Ağustos 2008'de Ankara'da gözaltına alındı. Doğan'dan çok sayıda belge ve silah çıktığı iddia edildi. Yine Ekim-Aralık 2008 tarihlerinde Bursa'da kendisini yüzbaşı olarak tanıtan Yüksel Dilsiz ve 60 yaşındaki emekli polis memuru Mustafa Kemal Yaşamaz tutuklandı.
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License