20.7.08

HER ÜNİVERSİTENİN BİR GENERALİ VAR

Her üniversitenin bir generali var

Yıllardır kışlaya dönmesin diye mücadele verilen üniversitelerin birçoğunun yönetim kurulunda ve genel sekreterliğinde en az bir emekli general var.

28 Şubat süreci ile birlikte özellikle asker kökenli öğretim görevlilerinin üniversitelerde gözle görülür oranda artması dikkatlerin üniversitelerin üzerine yoğunlaşmasına sebeb oldu. Vakit Gazetesi'nin haberine göre, önce sessiz sedasız normal öğretim görevlileri olarak üniversitelerdeki yerlerini alan askerler 28 Şubat süreci ve özelliklede başörtüsünün yasaklanma sürecinde birden bire toplumun karşısına dekan ve rektör olarak çıkmaya başladılar. Başta vakıf ve özel üniversitelerin YÖK’ün hantal ve taraflı politikalarını aşmak için yönetim kurullarına getirdiği emekli üst düzey subaylar kısa sürede etkilerini üniversitelerde gösterdilerÜNİVERSİTENİN HER KESİMİNDE VARLAR

Emekli askerler üniversitelerde sadece yönetim kurulu üyeliği veya öğretim görevlisi olarak görev yapmıyorlar. Üniversitelerin en kritik noktalarında emekli bir askere rastlamak mümkün. Üniversitelerde Rektör ve Dekan olan emekli generaller yanında çok sayıda asker de üniversitelerin genel sekreterlik ve enstitü gibi idari alanlarında görev yapıyorlar. Emekli askerlerin üniversitelerde bu denli üst noktalarda göreve getirilmelerinin en önemli sebebi ise YÖK üzerindeki etkileri. Hükümetlere karşı üniversiteleri bir savaş taktiği ile savunan YÖK emekli askerler karşısında aynı direnci gösteremiyor. Üniversitelerde görev alan üst düzey emekli askerler üniversitelerin YÖK’le sorunlarını bir rica ile çözüveriyorlar.

YÖK VE HARP AKADEMİLERİ KANUNU MÜSAİT

YÖK Kanunu'nda ve Harp Akademileri Kanunu’nda yer alan düzenlemeler Harp Akademilerinde yüksek lisans veya doktora yapan bir subayın sivil üniversitelerde de söz konusu akademik ünvanlarını koruyarak görev yapmalarına imkân tanıyor. Harp Akademileri Kanunu’nun 14. maddesinde açıkça şu ifadeler geçiyor: “ Madde 14 - Kuvvet Harp Akademilerinden mezun olan ve kurmaylıkları Genelkurmay Başkanlığı'nca onaylanan subaylara eğitim gördükleri ana bilim dallarında yüksek lisans diploması, Enstitülerden mezun olanlara da akademik seviyelerine göre yüksek lisans veya doktora diploması verilir.”

Söz konusu 14. maddeye göre her kurmay subay akademik seviyesine göre yüksek lisans ya da doktora yapmış kabul ediliyor. Türk silahlı kuvvetlerinde kurmay olmayan subaylar ancak albaylığa kadar yükselebiliyor. Generaller ise emekli olsalar bile kurmaylıklarından dolayı yüksek lisans veya doktora yaptıkları kabul edildiği için herhangi bir üniversitede öğretim görevlisi olarak göreve başlayabiliyorlar.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKLİF ETTİ

Asker kökenli öğretim görevlilerinin üniversitelerde nasıl görevlendirildiğine ilişkin ilginç örneklerinden biri Adı Ergenekon operasyonlarında da geçen Yeditepe Üniversitesi'nde yaşanıyor. “Yeditepe Üniversitesi Ergenekon üssü gibi” yorumlarına sebeb olan üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan Tümgeneral Rıza Küçükoğlu’nu emekliliğinin birinci haftasında arayarak teklifte bulunuyor. Küçükoğlu hem genel sekreterlik hem de Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Milli Güvenlik Stratejisi dersi veriyor.

HER ÜNİVERSİTENİN BİR GENERALİ VAR

1- Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasında tutuklanan Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’e “Komutanım burası (Giresun Üniversitesi) sizin emrinizde ve hizmetiniz de, onu özellikle arz edeyim” mesajı veren Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk asker kökenli öğretim görevlilerinden biri… Prof. Dr. Öztürk, Kara Harp Okulu Öğretim Üyeliği ve Genelkurmay Başkanlığı’nda Hukuk Müşavirliği görevini yapmıştı.

2- Ergenekon tutuklusu Halil Behiç Gürcihan’ın babası Emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan, Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde 20. Yüzyıl ve Türk Tarihi araştırmalarında Metot derslerini veriyor…

3- Ergenekon soruşturmasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Emekli Binbaşı Erol Mütercimler de asker kökenli öğretim görevlileri arasında yer alıyor. Erol Mütercimler, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi Strateji ve Devrim Tarihi dersleri veriyor.

4- Koç Üniversitesi'nin Genel Sekreterlik görevinde emekli Tuğamiral Mehmet Celayir bulunuyor.

5- Işık Üniversitesi'nin genel sekreterlik biriminde ise kadrosuzluktan emekli olan Deniz Kurmay Albay Mehmet Kalyon var.

6- Beykent Üniversitesi'nin Genel Sekreteri ise emekli Hava Tuğgeneral Veli Köroğlu.

7- Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu'nun genel sekreterlik görevini ise emekli Tümgeneral Mehmet Tiryaki yapıyor.

8- Tuğgeneral Oktay Alnıak, Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nün kurucu müdürü.

9- Haliç Üniversitesi'nin mütevelli heyetinde eski Genelkurmay Başkanlarından Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı görev yapıyor.

10- Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nde emekli Orgeneral Bülent Ulusu bulunuyor.

11- Emekli Orgeneral Edip Başer ise Yeditepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü olarak görev yaptı.

12- Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. K. Suha Aydın, 1998 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki görevinden Tabip Kıdemli Albay rütbesiyle emekli oldu. Aynı yıl Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atandı. 1998-1999 yılları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimliği ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı; 1999-2005 yılları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı görevlerini üstlendi. Mersin Üniversitesi’ndeki görevini 2005 yılından bu yana Rektör Yardımcısı olarak sürdürdü.

13- Başörtüsü yasağının yılmaz savunucusu Malatya Üniversitesi Eski Rektörü emekli General Ömer Şarlak…

14- Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, Tabip Binbaşı rütbesiyle ordudan istifa edip üniversiteye geçti ve Profesörlüğe yükselerek Gaziantep Üniversitesi Rektörü oldu.

15- Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Enver Duran, Emekli Albay…

16- Ergenekon tutuklusu Doç. Dr. Emin Gürses, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi ve Harp Akademisi’nde ders veriyor. samanyoluhaber.com

20.Temmuz.2008

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License