17.7.08

İDDİANAMEYİ SULANDIRACAK 22 MADDELİK PLAN

İddianameyi Sulandırma Planı

Ergenekon iddianamesini, Şemdinli'ye çevirmek için hazırlanan 22 maddelik plan deşifre..

Ergenekon iddianamesinin kamuoyunda yaratacağı etkiyi sulandırmak için harekete geçen bazı çevreler 22 maddelik plan hazırlayıp kendilerine yakın akademisyen ve yazarlara gönderdi.
Ergenekon terör örgütü soruşturmasına karşı çıkan bazı çevrelerin, bugün açıklanacak iddianameyi sulandırmak ve soruşturmayı sekteye uğratmak için 22 maddelik bir eylem planı hazırladığı ortaya çıktı. Plan, ‘Acil ve senkronize reaksiyon uyarısı’ başlığı ile ‘ilgili kişilere’ yani iddianame ile ilgili medyada yorum yapacak bazı akademisyen ve köşe yazarlarına gönderildi. 22 maddelik eylem planında iddianamenin sulandırılması için belirlenen sloganlar da sıralandı. Planda, ‘fasa fiso’, ‘her yere kon’, ‘ucu açık soruşturma’, ‘bombanın pimi, telefonun tapesi’, ‘tape davası’, ‘mezara tahliye’, ‘Dağ fare doğurdu’, ‘Başsavcı Erdoğan’dır’, ‘Savcı AKP güdümündedir’, ‘İddianame kapatma davasının rövanşıdır’ gibi sloganların kullanılması istendi.Sulandırma Planı’nda soruşturmanın ana haber bültenlerinde nasıl ele alınması gerektiğinin altı özellikle çizildi: Ana haber bültenlerinde soruşturma olabildiği ölçüde yorum katılarak sunulmalı. Canlı yayınlara katılanlar iddianamenin çürütülmesi yanında delillerin hafife alınacağı ve tepki almayacak ölçüde aşağılayıcı ifadeler kullanmalılar. İdidaname mahkemeye verildikten sonra çok uzun olması gerekçe gösterilerek ‘iddianamenin özeti’ adı altında zayıf ve tutarsız kısımlar yayınlanmalıdır. Hurşit Tolon’un Yaşar Paşa(Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt) hakkında tuttuğu kayıtlar, Mustafa Balbay’ın kamera kaydı gibi konular tartışmaya açılmamalı, hukuka aykırı deliller olduğu, hükme asas alınmayacağı ısrarla vurgulanmalı. Planda ayrıca emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, tetikçi ekibin başı bilinen Osman Gürbüz, emekli Binbaşı Fikret Emek ile emekli Albay Fikri Karadağ gibi isimlerin soruşturmadaki delil durumunun ağır olabileceği gerekçesiyle savunmada ağırlığın emekli orgenerallere verilmesi önerildi.
Ergenekon terör örgütü soruşturmasına ilişkin iddianamenin kamuoyunda güvenirliliğinin azaltılması ve muhalif isimlerden yeni gözaltılar olacağı propagandası yapılması istenen eylem planında bu yöndeki öneriler şöyle sıralandı: Konuyu istediğimiz açıdan irdeleyen hukukçu, akademisyen, baro başkanı, strateji uzmanı ve emekli yüksek bürokratların demeçlerine yer verilmeli, kamuoyunda tutacak sloganlar üretilmeli. Seçilmiş akil adam, uzman ve sokaktaki vatandaş röportajları ile iddianamenin ve soruşturmanın güvenirliliği zayıflatılmalı. İdidaname karşıtı STK tepkileri ve girişimlerine geniş yer ayrılmalı. Soruşturma kapsamında AK Parti karşıtlarından yeni gözaltılar olacağı iddiası yüksek sesle ileri sürülmeli ve toplumda saygınlığı olan farklı çevrelere mensup isimlerden muhalif listeleri yapılmalı. (Örneğin, Sabih Kanadoğlu, eski Cumhurbaşkanı Necdet Sezer, Ersönmez Yarbay, CHP Milletvekili Kemal Anadol, İsmail Amasyalı gibi.
İŞTE O 22 MADDE

İddianamenin püskürtülmesi için işlenecek konular, konuma göre tercihlere açık olarak önerilmektedir:

1) Yüzelli gözaltı, bir ölü ve onca yaygaraya karşın, bu yapılanların nedenlerini izah edemeyen, hukuki geçerliği zayıf, ortalamanın altında, objektif olmayan bir iddianame ile karşı karşıyayız. Kısacası, dağ fare doğurmuştur.

2) Ergenekon soruşturması bir rövanştır. AKP ve yandaşları kapatma davasını çevirmek ve hıncını almak için Cumhuriyet taraftarlarına saldırmaktadırlar. İddianameden bir takım alt konular özenle seçilerek bu tez güçlendirilecektir.

3) İddianame ve soruşturma hukuki değildir; her yönüyle siyasidir.

4) İddianame ve soruşturma TSK ve Cumhuriyetin kazanımlarına karşıtlığın yeni bir versiyonudur. Daha önce Şemdinli iddianamesi ile yapılmak istenen neyse, burada varılmak istenen de odur.

5) Hükümet muhalefetsiz bir Türkiyenin peşindedir. Faşizme yakışan bir düzen AKPye Ergenekon davasıyla hediye edilmek istenmektedir. İddianamenin felsefesine göre; toplumun %53’ü örgütçüdür.

6) Savcı Zekeriya ÖZ AKPnin güdümündedir ve sonlarının aynı olması da mukadderdir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Ferhat Sarıkaya olayındaki gibi tutum alması için göreve davet edilmelidir. Bu davet ve uyarılar, hukukçu akademisyenler ile emekli Yüksek Yargı mensuplarına yaptırılmalıdır.

7) Savcı iddianamesini polisiye varsayımlara, komplolara ve duyumlara dayandırmış, adeta basit bir dedektif gibi davranmıştır. Türkiyede herkes ‘Devlet yıkar, Devlet kurar’. Klüpte, kafede, dost ortamında yaptığımız sohbetler, savcıya göre delil olabilir ama hukuk öyle dememektedir. Hukukçulara göre iddianame temel hukuki gereklilikleri karşılamamaktadır.

8) İddianame Cumhuriyetin ve kazanımlarının sonunu getirmek üzere düzenlenmiştir. AKPye mesafeli kurumlar ve muhalefet başta olmak üzere herkes suçludur. Buradan aralanan kapıyı geçerlerse bir sonraki hamleleri Türkiye Cumhuriyet devrimlerinden geri adım atılması ve Atatürkçülüğün de terör örgütü olarak ilan edilmesi olacaktır.

9) Savcı ve mahkemenin tarafsızlığı şüphe uyandırmaktadır; hatta şüphenin ötesinde kesinlik kazanmış gibidir. Bu sebeple, HSYK üzerine düşen görevi yapmalı, savcı ve gerektiğinde hakimlere yönelik müdahalede bulunmalıdır.

10) Savcı bu soruşturmayı yürütebilecek yaşta ve tecrübede değildir.Ümraniye savcılığından özel yetkili C.Savcılığına hangi mesleki başarısı nedeniyle atandığı belli değildir.

11) Soruşturma kapsamındaki emekli askerleri sivil savcılar soruşturamaz. Onlarla ilgili dosya derhal askeri yargıya havale edilmelidir. (Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un özgeçmişleri, askeri kariyerleri ve başarıları vurgulanarak verilmelidir)

12) Bu soruşturmanın İstanbul Savcılığı tarafından yürütülmesinin haklı bir tarafı yoktur. Sanıklar Türkiyenin her yanından yakalanıp neden İstanbula götürülmektedir. Özellikle de Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un yaşadıkları, iddia edilen eylemleri işledikleri yer Ankara olduğundan soruşturmayı Ankara Savcılığı yapmalıdır.(Eğer iddianamede Danıştay bağlantısı kuruluyorsa, Danıştay iddianamesi daha önce açıldığı için davalar Ankarada birleştirilmelidir, diye hukukçulardan görüşler alınacak.)

13) Başbakan bu soruşturmayı polis ile kendilerinin başlattığını söyleyecek kadar bu soruşturmanın içindedir. Başsavcı Aykut Cengiz Engin değil adeta Recep Tayip Erdoğan’dır. (Başbakanın Başsavcı cüppesiyle çizildiği bir karikatür etkili olacaktır.)

14) Siyasi bir dava olan Şemdinli davasında Yüksek Yargı duruma el koymuş, Şemdinli iddianamesinin hayal mahsulü olduğunu söyleyip, gereğini yaparak dosyanın askeri yargıya gönderilmesine karar vermiştir. Bu dosya Şemdinli davası ile aynı mahiyettedir ve aynı şekilde sonuçlanması yargısal kararların gereğidir.

15) İddianamedeki suçlamalar, tamamen düşünce ve örgütlenme özgürlüğü kapsamındadır. AKP karşıtı tüm sivil toplum örgütleri soruşturma konusu edilerek yıldırmak istenilmektedir. Demokrasi adına iddianameyi alkışlayanlar, Türkiyede’ki düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün gerilediğini fark etmelidirler.

16) Özel hayatın gizliliği ve haberleşme özgürlüğü yara almıştır. Erol Mütercimler bile cep telefonu kullanmayacağını açıklamıştır.

17) Soruşturma kapsamında bazı kişiler silahlanmış olarak yakalanmışlarsa da, bu durum hepsinin silahlı olduğunu göstermez. Suç işlemiş olanlarla masum olanları karıştırmamak yargının görevidir.

18) İddianamede suç olarak sayılanlar, herkesin gözünün önünde cereyan etmiştir. Belli ki savcılık, siyasi bir hamle adına, harekete geçmek için uygun zamanlamayı beklemiştir. Kamuoyuna darbe atlatıldı denilerek isnat edilen suçlamalar, yine AKPnin iktidarda olduğu geçmiş döneme aittir ve o dönem hiçbir şey kamuoyuna ve yargıya yansımamıştır. Bu suçlamalar, kapatma davası ile sıkışan AKP tarafından sonradan uydurulmuştur.

19) Hukukçular iddianamenin Mahkeme tarafından iade edileceği görüşünde birleşiyorlar.(İddianamenin toplum üzerindeki etkisinin kırılabilmesi için bu en önemli fırsattır. Yayınlar mahkeme üzerine dönmeli ve davaya bakacak olan mahkemenin başkanı hakkında nötr haberler yapılmalı.)

20) Hem soruşturmadan, hem de iddianameden en zayıf halkalar seçilmeli ve argümanlarımız bu açılardan yansıtılmalıdır.

21) Ergenekon, tam anlamıyla bir mağduriyet soruşturması haline gelmiştir. İddianamenin de cılız kalması bu mağduriyete sebep olanların haksızlığını göstermektedir.

22) Ergenekoncu denilen sanıkların tek suçu, AKPye muhalif olmak ve Ülke sorunlarına Cumhuriyet değerleriyle çözüm aramaktır. İddianameyi hazırlayan ve hazırlattıran zihniyet, yurdumuzda Atatürkçülük çerçevesindeki tüm çözüm arayışlarının karşısındadır.



Son olarak,

İddianamenin hemen sonrasında kamuoyunda oluşan ilk tepkilerin belirleyici ve kalıcı olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

Kaynak: Star Gazetesi

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License