9.7.08

TOLON PAŞA GÜNLÜKLERİ DOĞRULADI

TOLON PAŞA GÜNLÜKLERİ DOĞRULADI

Tolon Paşa bir soruyu yanıtlarken, günlüklerin varlığını da teyit etti.

Tolon, Örnek'e ait olduğu ileri sürülen günlükleri neden tekzip etmediğine yönelik soruyu yanıtlarken, günlüklerin varlığını da teyit etti.

Ergenekon sanığı emekli orgeneral Hurşit Tolon, "emekli oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen günlükleri neden tekzip etmediği"ne yönelik soruyu yanıtlarken, o günlüklerin varlığını da teyit etti: "Benimle ilgili kısımlarda herhangi bir yanlışlık görmediğim için tekzip yapma ihtiyacı hissetmedim."

Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in 2 başarısız darbe girişimini anlattığı günlüklerine ilk kez doğrulama geldi.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, tutuklandığı mahkemedeki ifadesinde, hakimin günlükleri neden tekzip etmediği sorusuna "Benimle ilgili kısımlarda herhangi bir yanlışlık görmediğim için tekzip yapma ihtiyacı hissetmedim. Çünkü herhangi bir şekilde kişilik haklarım zedelenmemişti" dedi. Emekli Orgeneral Hürşit Tolon'un doğruladığı kendisiyle ilgili olay, Örnek Paşa'nın günlüğünde 3 Aralık 2003 başlığı ile anlatılıyor. Bu tarihte Genelkurmay Başkanlığı'nda ordu ve kuvvet komutaları Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün başkanlığında toplanıp hükümete karşı muhtıra verilmesini tartışıyor. Örnek Paşa, toplantıyı şöyle aktarıyor:

"Önce Genelkurmay bize Pazartesi günü yaptıkları takdimin aynısını yaptılar ve Genelkurmay Başkanı sonra en kıdemsizden başlamak üzere tüm katılanlara söz verdi."

AYTAÇ PAŞA MUHTIRA İSTEMİŞ

Örnek Paşa'nın günlüklerine göre emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen bu toplantıda hükümete sert eleştiriler yöneltiyor. AK Parti'yi takiyye yapmakla suçlayan Tolon, "Seçimden önce ikaz etmezsek önümüze aşamayacağımız bir engel çıkacaktır" diyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ise, Hurşit Tolon ve diğer komutanlardan çok daha sert bir konuşma yapıyor: "Söylenecekler söylendi. Kendimi suçlu hissediyorum (Genelkurmay Başkanı bu söz üzerine "neden kendini yalnız sorumlu hissediyorsun" diye sordu) Yalnız kendim değil, siz de benim kadar sorumlusunuz. Buradaki diğer arkadaşların sorumluluğu bizden sonra gelir. Zamanı boşuna geçirdik. Benim önerim hemen ve gecikmesiz eylem planına başlamak. Seçimden önce muhtıra vermeliyiz."

MUHTIRA VERMEYE NİYETİM YOK

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ise yapılan konuşmaların yüzde 80'ine katıldığını fakat katılmadığı noktaların da bulunduğunu belirtiyor. Komutanlara açık konuştukları için teşekkür eden Özkök, "Muhtıra vermeye niyetim yok. Bu hükümet gitmelidir. Demokratik yollardan bu işi halledeceğiz. Yapabileceğimiz şeyin olduğuna da inanıyorum" diyor.

ÖZKÖK YALNIZ KALDI

Örnek Paşa, bu toplantıyı tarihi bir toplantı olarak niteliyor. Bir yıldan beri ilk kez yapılan bir toplantı olduğunu kaydeden Örnek, şunları kaydediyor: "Genelkurmay Başkanı'na onunla aynı fikirde olmadığımız mesajı verildi. O da kendinin yalnız kaldığını anladı. Görüntüye rağmen direnmekte devam ediyor. Ama artık çok geç. Zira yasal olarak kendisi de geri dönemeyecek bir yola girdi."

DELiL OLARAK KULLANACAĞIZ

Oramiral Özden Örnek Paşa'nın günlüklerini yayınlamasının ardından kapatılan Nokta Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, "Daha önce ismi geçenlerden konuşan kimse olmamıştı. İlk kez günlükler doğrulandı. Hurşit Tolon, 3 Aralık 2003 tarihinde gerçekleştirilen muhtıranın tartışıldığı toplantıda konuşulanları da doğrulamış oldu" dedi. "Bu toplantı günlüklerin en önemli bölümlerinden biri" diyen Görmüş, "O bölümü biz hiç kısaltmadan yayınlamıştık önemine binaen. O toplantıda en yüksek rütbeli komutanların neredeyse tamamının darbe konusunda mutabakatını görüyoruz" dedi.

Görmüş, günlüklerin doğrulanması adına adı geçenler tarafından doğrulanmasına da ihtiyaç duymadığını belirtti.

“Benim açımdan konu gayet açık, hukuk açısından sonuçlandıramadık” diyen Görmüş, şunları kaydetti: “Asıl önemli husus, günlüklerin tam o toplantı üzerinden doğrulanması. Dolayısıyla oradaki darbe girişimlerinin teyidi anlamına geliyor."

Günlüklerin Özden Örnek'e ait olduğunu kanıtlamak için yürüttükleri hukuki mücadelenin devam ettiğini hatırlatarak, “Dolayısıyla Tolon’un ikrarı elbette kullanacağımız argümanlardan biri olmaya aday görünüyor. Ama onun dışında önümüzdeki dönemde günlüklerin gerçekliğine ilişkin başka tanıklar olacak. O günlerde darbe girişimi oldu mu, olmadı mı konusunda bir dava söz konusu olursa, başka tanıklar da ortaya çıkacak” dedi.

Haber: Ali Kuş/Bugün

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License