28.7.08

GÜNGÖRENDE HAİN SALDIRI

İlk Bomba Tuzaktı İkincisi Vurdu

Dün gece Türkiye'nin gördüğü en hain saldırılardan biri yaşandı. Olay "daha çok nasıl insan öldürülür" biçiminde kurgulanmış ve iki aşamalı plan yapılmış.

Güngören’deki patlamalardan ilki bir telefon kulübesinin yakınında meydana geldi. Bu küçük patlamayı izlemek için toplanan kalabalığın arasında 15 dakika sonra ikincisi patladı.

İlk patmalada neredeyse kimse zarar görmedi. Ancak meydana bine yakın insan toplandı ve hain planın ikinci aşaması gerçekleştirildi. İnsan selinin ortasında ikinci bomba patladı ve ortalık kan gölüne döndü.

İlk patlama dün gece saat 21:45 sıralarında Güngören Güven Mahallesi, Menderes Caddesi üzerinde trafiğe kapalı alanda meydana geldi. Telefon kulübesinin yakınındaki patlamayı izlemek için çok sayıda kişi olay yerine toplandı. Meraklı kalabalık ne olup bittiğini öğrenmeye çalışırken 15 dakika sonra daha büyük bir patlama oldu.Şiddetli patlama camları indirdi

İkinci patlamanın şiddetiyle ortalık kan gölüne döndü. Civardaki binaların camları kırıldı, çöp kutuları konserve kutusu gibi ezildi. Çok sayıda kişi kanlar içinde yere yığıldı.

Bir buçuk saat sonra 3’üncü bomba ihbarı

Polis “3’üncü bomba var” diyerek kalabalığı dağıtıp olay yerini boşalttı. Ancak birkaç saat sonra üçüncü bombanın olmadığı açıklandı. Polisin kalabalığı dağıtmak için böyle bir açıklama yaptığı tahmin ediliyor. İstanbul Valisi Muammer Güler, ilk açıklamada patlamanın bir terör saldırısı olduğunu söyledi. İncelemeye alınan MOBESE kameralarının kaydettiği görüntülerde şüpheli paketlere rastlandı.

Jammer’la cep telefonları kesildi

Olay bölgesine cep telefonu sinyalini karıştıran jammer getirilerek cep telefonları kesildi. Uzaktan kumandalı olası bombaların patlamasının engellenmek amacıyla sinyallerin güvenlik nedeniyle kesildiği sanılıyor.

Polis: Bombaların ikisi de zaman ayarlı

Polis her iki bombanın da zaman ayarlı olduğu ihtimali üzerinde duruyor. Olaydan hemen sonra ikinci patlamaya canlı bombanın neden olduğu tahmin edilmişti. Ancak canlı bomba olmadığı açıklandı.

Üçok ve Kışlalı’yı öldüren RDX bombası

Bombaların ‘gizli servis bombası’ olarak anılan RDX tipi olduğu açıklandı. Daha önce bu tip bombalar Bahriye Üçok ve Ahmet Taner Kışlalı’nın suikastlarında ve 14 Temmuz 2004’te 2 turistin öldüğü Sultanahmet’teki patlamada kullanılmıştı.

Etkisi TNT’den 1.5 kat daha fazla

RDX, patlayıcıların en etkililerinden biri olarak değerlendiriliyor. TNT’den 1.5 kat daha güçlü ve ateşlenmesi çok daha kolay olan RDX, ağır tahriplere neden oluyor. 1.55 gram RDX’in, tek başına saniyede 8.5 kilometre hızla patladığı hesaplanıyor. Bu da ses hızının 30 katı olarak açıklanıyor. Son dönemlerde özellikle PKK’nın RDX patlayıcı kullanarak eylemler düzenlediği biliniyor.

Korkudan saklanan 3 kişi gözaltına alındı

Polis olaydan sonra 3 kişiyi gözaltına aldı. Ancak şüphelilerin patlamadan korkup saklandıkları anlaşıldı.

GÜNGÖREN’İN EN KALABALIK CADDESİ

Patlamanın olduğu Menderes Caddesi, tıpkı İstiklal Caddesi gibi trafiğe kapalı ve halkın eğlence için geldiği bir cadde. Caddenin bu özelliği patlamadaki can kaybını artırdı. Patlamanın ardından olay yerine gelen Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman, “Burası Güngören’in en kalabalık caddesi, insanlar aileleriyle akşam saatlerinde bu caddede geziyorlar, oturuyorlar. İlk patlama olduktan sonra etraftaki vatandaşlar da toplandı ve o sırada ikinci patlama meydana geldi” dedi. Patlamanın ardından terörü lanetleyen ve protesto eden vatandaşlar, evlerinin camlarına ve balkonlara Türk bayrakları astı. aktifhaber.com

Erdoğan'dan Saldırı Açıklaması


Güngören'de patlamaların meydana geldiği yerlerde incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili bir açıklama yaptı..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gün birlik günüdür, beraberlik günüdür. Teröre karşı milletçe ne kadar bir ve beraber olabilirsek, ne kadar dayanışma içerisinde olabilirsek, ne kadar terörü yalnızlığa itebilirsek o kadar başarılı oluruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Güngören'de patlamaların meydana geldiği yerlerde incelemelerde bulundu. Erdoğan, bombalı saldırıların gerçekleştirildiği Menderes Çıkmazı Sokağı üzerinde hasar gören dükkanlara tek tek girerek, sahiplerine ve bölgedeki vatandaşlara geçmiş olsun ve başsağlığı dileğinde bulundu.

Başbakan'ın gezisi sırasında özel korumaları, uzun namlulu silahlarla geniş güvenlik önlemleri aldılar.

Erdoğan, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, dün akşam saat 21.45-21.55 civarlarında 2 ayrı patlama sonucunda 17 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Bu vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun diyorum. 154 yaralımız vardı. Bu yaralı vatandaşlarımızın da 50'si dışında diğerleri taburcu edildi. Tedavileri yapıldı. 50 kadar vatandaşımız çeşitli hastanelerde tedavi altında. 7 kadar vatandaşımızın durumu ağır. Kendilerine şifalar diliyoruz, ailelerine sabırlar diliyoruz" diye konuştu.

Terör konusunun her zaman dile getirildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Terörü her zaman dile getiriyoruz. Terör, dini, milleti, vatanı, ırkı olmayan bir olay, bir fenomen. Türkiye 30-35 yıldır terörle mücadele ediyor. Terörle mücadele biter mi? Bu terörle mücadele şüphesiz ki kökü kazınana kadar devam eder. Peki bugüne kadar bunu bitiren oldu mu? Şu anda başta dünyanın en büyük ülkeleri olmak üzere ABD'den tutun da İngiltere, İspanya, İtalya'ya kadar bütün bu ülkelerde terörle mücadele halen devam etmektedir. Bu mikrofonlarda siyaset yapılmaz. Ölüm üzerinden, kan üzerinden siyaset yapılmaz.

Şunu söylemek durumundayım; gün birlik günüdür, beraberlik günüdür. Teröre karşı milletçe ne kadar bir ve beraber olabilirsek, ne kadar dayanışma içerisinde olabilirsek, ne kadar terörü yalnızlığa itebilirsek o kadar başarılı oluruz."

(AA)



0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License