22.7.08

YÜZBİNLERİN KATİLİ NİHAYET YAKALANDI

Savaş suçlusu Sırp katil Karadziç nihayet yakalandı


Savaş suçlusu Radovan Karadziç, Sırp güvenlik güçlerince düzenlenen operasyon sonucunda yakalandı.
Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'in bürosundan kaçak savaş suçlusu Radovan Karadziç'in tutuklanması hakkında yapılan açıklamada, Karadziç'in Sırp güvenlik güçlerince dün düzenlenen bir operasyon sonucu tutuklandığı bildirildi.

Eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla Hollanda'nın Lahey kentinde oluşturulan uluslararası savaş suçları mahkemesinde başsavcılık görevini yürüten Serge Brammertz de konuya ilişkin açıklamasında Karaciç'in tutuklanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Brammertz açıklamasında şunları kaydetti:''Savcı Bürosu adına, Sırp yetkilileri, özellikle de Sırbistan'daki Ulusal Güvenlik Konseyi'ne bağlı olarak çalışan, kaçakların izini sürmekle görevli Sırbistan Harekat Timi ve Savaş Suçları Savcılık Bürosu'nu kutluyorum. Bu, on yıldan daha uzun bir süreden beri bu tutuklanmayı bekleyen savaş suçları kurbanları için çok önemli bir gün. Bu aynı zamanda uluslararası adalet için de önemli bir gün. Çünkü bu hiç kimsenin kanunun pençesinden kaçamayacağını ve eninde sonunda tüm kaçakların adalet önüne çıkarılacağını açıkça gösteriyor.''

Sırbistan Cumhuriyeti eski devlet başkanı olan Karadziç, Sırbistan Demokratik Partisi başkanlığı ve Bosnalı Sırp Ordusu Yüksek Komutanlığı görevlerini bir süre yürütmüştü. Karadziç, Srebrenitsa'da 8 bin Müslümanın 1995 yılında katledilmesini organize etmek ve 1992-1995 yılında yapılan Bosna savaşında işlenen diğer savaş suçları nedeniyle aranıyordu.

İlk kez 24 Temmuz 1995'te hakkında suçlamada bulunulan Karadziç, 13 yıldan beri adaletten kaçıyordu. Karadziç'e yöneltilen suçlamalar arasında; ''soykırım yapmak'', ''soykırıma suç ortaklığı yapmak'', ''yoketme'', ''cinayet'', ''kasıtlı adam öldürme'', ''insanlara eziyet etme'', ''zorla göç ettirme'', ''insanlık dışı fiilleri işleme'' ve ''1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek'te, Bosnalı Müslümanlar, Bosnalı Hırvatlar ve Bosna'daki Sırp olmayan diğer sivillere karşı diğer suç fiillerini işleme'' bulunuyor.

Radovan Karadziç, eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla oluşturulan özel uluslararası savaş suçları mahkemesine iade edilmesi durumunda mahkeme tarafından yargılanacak 44. Sırp savaş suçlusu sanığı olacak.


Karadziç'in babası da çetnikmiş
13 yıldır kaçak bir şekilde yaşayan Sırp siyasetçi Radovan Karadziç, 19 Haziran 1945'te şu an Karadağ sınırları içinde kalan Petnjica'da dünyaya geldi. Babası da çetnik olan Karadziç, 1960'da psikologluk eğitimine devam etmek için Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya geldi. 1974-75 yıllarında Columbia Üniversitesi'nde eğitime devam eden Karadziç, Yugoslavya'ya dönüşünde Kosevo Hastanesi'nde çalıştı. Psikologluk yaparken şiire de merak salan Karadziç, Sırp yazar Dobrica Cosiç'in etkisi ile siyasete atıldı.

Siyasete atılmasının ardından Karadziç, Sırbistan Demokratik Partisi'nin kurulucuları arasında yer aldı. Parti, Yugoslavya'nın parçalanması ardından Bosnalı ve Hırvat Sırpları bir arada tutmayı hedefledi. Bosna Hersek'in 6 Nisan 1992'de bağımsızlığının tanınması ardından Karadziç, Pale'de kurulan Sırp bölgesinin başkanı oldu.


Bosna'da Karadziç bayramı
Öte yandan Sırp lider Radovan Karadziç'in yakalanması, Boşnakları sokağa döktü. Yağan yağmura rağmen sokaklara çıkan Boşnaklar, sevinç gosterileri yapıyor. zaman

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License