16.7.08

İDDİANAME HAKKINDA SAVCI KONUŞTU

Suçlama: Darbe ve isyana teşvik


Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan ve tutuklanan sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede, sanıkların "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasıyla cezalandırılmaları istendi. Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanacak 48'i tutuklu toplam 86 şüpheli hakkındaki suçlamalar şöyle: Silahlı terör örgütü kurmak,

Hükümeti devirmek,

Hükümeti görev yapamaz hale getirmek,

Terör örgütü kurmak ve yönetmek,

Silahlı terör örgütüne üye olmak,

Silahlı terör örgütüne yardım etmek,

Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs,

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı halkı isyana tahrik,

Patlayıcı madde bulundurmak atmak ve bu suçlara azmettirmek,

Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet Gazetesi'ne patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek,

Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek, askeri itaatsizliğe teşvik, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik vb. suçlarından kamu davası açıldı.

Örgütün ismini sanıklar koydu

Başsavcı Aykut Cengiz Engin, "Örgütün adı var mı?" şeklindeki soruya, "Bu örgüt ismi, soruşturmayı yapan savcılarımız tarafından konulmuş bir isim değildir” cevabını verdi. Başsavcı Engin, 'Ergenekon' soruşturması kapsamında sorgulanan sanıkların örgüte bu ismi koyduğunu belirtti.



PKK gibi klasik terör örgütü değil

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, iddianamede ifade edilen 'terör örgütü'nün, herkesin bildiği klasik anlamda 'bölücü' veya 'ideolojik' terör örgütü olmadığını belirtti. Engin, "Terör tanımı, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. maddesinde yer almıştır. Bu maddede bölücü ve ideolojik terör örgütlerinin amaçlarını ifade eden

tanımın yanında, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini ve kamu düzenini bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi ve kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylem de terör suçu olarak kabul edilmiştir" diye konuştu.


'Gecikti' eleştirisine cevap

Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, soruşturmada “İddianamenin geciktirildiği ve şüphelilerin kanunlara aykırı olarak cezaevinde tutulduğu” eleştirilerine de cevap verdi. Engin, "Soruşturmanın çok kapsamlı olması ve şüpheli sayısının fazlalığı, teknik ve fiziki takipler ve aramalarda elde edilen yüz binlerce sayfa belge ve dokümanların yeni operasyonları gerektirmesi, bunların incelenmesi ve tasnifi, yeni CMK hükümleri gereğince iddianamenin düzenlenmesi tüm delillerin toplanmasının gerekli olması nedeniyle davanın açılması uzamıştır" dedi.


21 canlı yayın aracı izledi


Basın toplantısını 100'e yakın gazeteci, yaklaşık 40 kamera ve 21 canlı yayın aracı izledi. Basın toplantısı tüm televizyon kanallarında canlı verildi. Basın toplantısı öncesi ve sorası da televizyonlarda iddianame özel programları yapıldı.

5 SAYFAYI 20 DAKİKADA OKUDU: Başsavcı Engin basın toplantısı sonrası sadece bir soruyu cevapladı, diğer soruları cevapsız bıraktı. Basın toplantısı yaklaşık 20 dakika sürdü. Bu süre içinde Başsavcı Engin, ayakta ve güneşin altında 5 sayfalık yazılı metni okudu.

SIKI GÜVENLİK: Basın toplantısının yapılacağı Beşiktaş Adliyesi çevresinde polis adeta kuş uçurtmadı. Polis hem adliye içinde hem adliye dışında yoğun güvenlik önlemi aldı.

Canlı yayında iddianame


Türkiye tarihinin en önemli soruşturmalarından biri olan Ergenekon soruşturmasının iddianamesiyle ilgili açıklamayı televizyonlar canlı verdi. Böylece ilk kez bir davanın iddianamesi canlı yayınlanmış oldu. Başsavcı Engin'in tarihi toplantısını El-Cezire, AP, Reuters gibi uluslararası basın kuruluşları da izledi. İşte toplantıdan notlar:

DÜNYA MEDYASI FLASH GEÇTİ: Saat 11.00'da düzenleneceği açıklanan basın toplantısı, 15 dakika öne alındı. Basın toplantısını El-Cezire, AP, İran'dan Press TV, Reuters gibi yabancı basın kuruluşları da izledi. Dünya medyası açıklamayı flash olarak duyurdu.

Müebbetle yargılanacaklar

Ergenekon sanıkları TCK'ya göre ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıldan 61 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaklar. Suçlamaların bazılarının TCK'daki karşılıkları ve istenen cezalar şöyle:

309: Anayasayı ihlal. Cebir kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti düzenini ortadan kaldırmak. Müebbet hapis.

327: Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek. 8 yıla kadar hapis

135: Kişisel verilerin kaydedilmesi. Üç yıla kadar hapis.

MAD. 216: Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek. Üç yıla kadar hapis

MAD. 313: TC Hükûmetine karşı silâhlı isyan. Yirmi yıla kadar hapis

114: Cebir ve şiddet kullanarak siyasî hakların kullanılmasının engellenmesi. Beş yıla kadar hapis.

220: Suç işlemek amacıyla örgüt kurma. Altı yıla kadar hapis.


15.07.2008

yenisafak.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License