11.10.08

BUNLAR TESADÜFMÜ, PLANLI MI.?

BUNLAR TAMAMEN TESADÜF!!

PKK saldırılarının zamanlamasıyla ilgili ilginç "yasakçı" paralliklerin çakışma listesi...

Türkiye'nin demokratikleşme süreci planlı saldırılarla baltalanıyor. 'Aktütün Karakolu'nda 17 şehit' haberinin ardından ülke, 2002'de kaldırdığı OHAL'i yeniden tartışmaya başladı.

Sınır ötesi operasyon tezkeresinin Meclis'te görüşüldüğü gün Diyarbakır'dan 'polise hain saldırı' haberi geldi. Ertesi gün Terörle Mücadele Yüksek Kurulu olağanüstü toplanacak ve OHAL'i hatırlatan talepleri tartışacaktı.

Saldırılar farklı olsa da Türkiye, devreye sokulan hain planı geçmiş yıllardan hatırlıyor. Yaklaşık 25 yıldır süren terör, her kritik dönemde yeniden tırmandırılıyor. Terörle Mücadele Yasası ile Emniyet-Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) birimleri planlarında yapılacak değişikliklerin tartışıldığı 2005'te ülke, hafızalara kazınan olaylarla sarsılmıştı. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin tartışıldığı 2006'da, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve tezkere tartışmalarının alevlendiği 2007'de de her kritik süreç, bir saldırı ya da provokasyonla yönlendirilmeye çalışıldı Yeni Terörle Mücadele Yasası'yla ilgili tartışmaların alevlendiği 2005 yılında Türkiye hafızalara kazınan olaylarla sarsıldı. 21 Mart'taki Nevruz kutlamalarında Mersin'de yaşanan bayrak provokasyonunu, nisan ayında Trabzon'daki linç girişimi takip etti. Jandarma'nın polis tarafından kullanılan kolluk yetkilerine sahip olma talebi uzun süre gündemi işgal etti. Halkı kışkırtan provokatif bildiriler, rütbeli askerlerin şehit olduğu başarısız operasyonlar ve nizamiye kapısında bomba patlatılması gibi pek çok olay yaşandı.

Aynı yıl Emniyet-Asayiş Yardımlaşma Birimleri (EMASYA) planlarının güncellenmesi gündeme gelince yine kanlı hadiseler meydana geldi. Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 28 Şubat sürecinde imzalanan EMASYA protokolü, illerdeki vali, polis, özel tim ve korucular ile jandarma teşkilatını doğrudan EMASYA bölge komutanlıklarının emrine sokuyordu. Genelkurmay'ın istediği güncellemeler Temmuz 2005'te yapıldı. Hakkari İl Jandarma Komutanlığı, EMASYA Tali Bölge Komutanlığı statüsü verilen Hakkari Dağ Komando Tugay Komutanlığı'na bağlandı. Komando Tugayı'nın bir üstü ise EMASYA Bölge Komutanlığı'nı yürüten Van Asayiş Kolordu Komutanlığı oldu.

Bu düzenlemelerden sonra 2005'te Van ve Hakkari bölgesinde onlarca patlama yaşandı. Kasım ayında Şemdinli olayları patlak verdi. 2 astsubay ile bir PKK itirafçısının katıldığı kitapçıya bomba koyma olayı 'ikinci Susurluk' olarak adlandırıldı. Sadece Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde peş peşe 18 bombalı eylem meydana geldi.

2006 yılındaki tartışma konuları yeni TMK ile birlikte 'Kırmızı Kitap'tı. Hükümet 2005 yılında MGK'dan geçen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni (MGSB) bekletiyordu. Mart 2006'da Bingöl'de operasyonda öldürülen PKK'lıların cenazeleri ilk kez toplu halde Diyarbakır'a getirilince olaylar patlak verdi. Diyarbakır, Batman, Van gibi illerde çıkan olaylarda çoğu çocuk 7 kişi hayatını kaybetti.

Mayıs 2006'da kanlı Danıştay saldırısı gerçekleşti. Bir süre sonra sınır ötesi operasyon talepleri gündeme oturdu. Ve ülke eylül ayında derin bir provokasyonla sarsıldı. Diyarbakır'da termos bombasıyla yapılan saldırıda çoğu çocuk 11 kişi öldü. Aynı süreçte Konya Bozkır ve Balıkesir Cunda gibi pek çok yerde Kürt kökenli vatandaşlara yönelik linç girişimleri tertiplendi.

Tezkere tartışmaları 2007 yılında da sürdü. Konunun alevlendiği mayıs ayında Ankara Anafartalar Çarşısı'nda canlı bomba eylemi gerçekleşti. 7 kişinin öldüğü saldırıdan sonra yapılan açıklamalarda terörün sınır ötesindeki kaynaklarına vurgu yapıldı. 11 Eylül'de Ankara'daki Kurtuluş otoparkında 300 kilo TNT yüklü minibüs bulundu. 29 Eylül'de Şırnak'ın Beşağaç köyünde minibüs taranarak 12 vatandaş öldürüldü. 7 Ekim'de Şırnak'taki gezici askerî birlik saldırıya uğradı, 15 asker şehit oldu. Bundan birkaç gün sonra Dağlıca baskını yaşandı. 12 asker şehit düşerken, 8 er kaçırıldı. TSK'ya sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere 17 Ekim'de Meclis'ten geçti.

Terörle mücadele konusunda yeni taleplerin gündeme getirildiği bugünlerde de toplumsal infiale neden olacak büyük hadiseler birbiri ardına patlak veriyor. Batı illerindeki Kürt-Türk çatışması alevlendirilirken, Doğu'da terör saldırıları devam ediyor. Balıkesir Altınova'da yaşanan olayları, Aydın ve Konya'daki provokasyonlar, Denizli'de provokatif mailler, Iğdır'da ise kışkırtan duvar yazıları takip etti.

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License