16.10.08

CHP'LİLER EBERT'İ SAVUNMUŞ

Bölücü vakfı CHP'liler savunmuş

Vakit gazetesi Alman istihbaratı ve partileri tarafından desteklenen Friedrich Ebert Vakfı'ndan 85.000 Euro para yardımı aldığı iddia edilen Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), vakıfla yakın ilişkisi olduğunu gözler önüne seriyor.
VAKFIN AVUKATI CHP'Lİ MİLLETVEKİLİ
Ankara 1. Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 2002 yılında hakkında dava açılan ve hazırlanan iddianamede; “1984 yılından günümüze Türkiye'nin bütünlüğü ve Laik Cumhuriyet rejimi aleyhinde gizli ittifak oluşturmak” suçunu işlediği ileri sürülen Friedrich Ebert Vakfı'nın yöneticilerinin avukatlığını CHP Manisa Milletvekili Avukat Şahin Mengü'nün yaptığı ortaya çıktı.CHP'li Şahin Mengü, milletvekili olmadan önce Friedrich Ebert Vakfı'nın avukatlığını yapmış ve vakfın yargılandığı davada, vakfın Türkiye Temsilcisi Hans Schumaher'i savunmuş. Danıştay eski Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun yeğeni avukat Ahmet Ziyaettin Çörtoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatlarından Mutluhan Karagözoğlu da, CHP'li Şahin Mengü ile birlikte davaya girmiş ve Alman vakfını savunmuştu. Çörtoğlu, aynı zamanda CHP'nin de avukatlığını yapıyor.

VAKIF HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI
Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı; Friedrich Ebert Vakfı Türkiye Temsilcisi'nin de bulunduğu 15 sanık hakkında dava açmıştı. Açılan kamu davasında, sanıkların Türkiye'nin bütünlüğü ve Laik Cumhuriyet rejimi aleyhinde gizli ittifak oluşturmak suçundan dolayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 171. maddesinin 1. fıkrası ve TCK'nın 31. ve 33. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları istenmişti.

ETNİK BÖLÜCÜLÜĞÜ TEŞVİK EDİYORLAR, TÜRK ORDUSUNA HAKARET EDİYORLAR
Ankara DGM Başsavcılığı'nın 21.10.2002 gün ve 2001/583 Hz. 2002/189 esas ve 159 sayılı iddianamesinde, Alman Friedrich Ebert Vakfı Türkiye Temsilcisi Hans Schumaher'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında TCK'nın 171. maddesine aykırılıktan kamu davasının açıldığı belirtiliyor.
İddianamede; Alman vakıflarının Türkiye'nin yanı sıra ABD ve Avrupa ülkelerinde de faaliyetlerini sürdürdükleri, diğer ülkelerdeki faaliyetlerinin sivil toplum, demokratikleşme ve insan hakları alanları olduğu halde Türkiye'de bu alanlar adına dini yaşam yoğunluğunu ve ulusal parlamento saygınlığını ölçen, etnik bölücülüğü teşvik eden faaliyetlerin yanında Türk ordusuna hakaret eden dergilere maddi yardımda bulundukları iddia ediliyor, Alman vakıflarının siyasi faaliyet yürüten sivil toplum örgütü oldukları dile getiriliyor.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ALEYHİNE GİZLİ İTTİFAK
İddianamede, Ebert Vakfı'nın Sosyal Demokrat parti paralelinde faaliyet gösteren vakıf olduğu, vakfın Almanya'da bulunan Apen Enstitüsü ile birlikte düzenledikleri, “Türkiye nereye gidiyor, gelecekte Türk iç ve dış siyasetinin boyutları” adlı konferansta, katılımcıların konuşmalarından alıntılar yapılmak suretiyle faaliyetine yer verildiği, Alman Adalet Bakanlığı'nın adı geçen vakfın organizasyonu sonucu 10 özerk Türk vatandaşı ile özel enformasyon görüşmesinin yapıldığı belirtiliyor.
İddianamede, sanıkların Türkiye'nin bütünlüğü ve laik Cumhuriyet rejimi aleyhinde gizli ittifak oluşturdukları iddiası ile haklarında TCK'nın 171. maddesine aykırılıktan kamu davası açıldığı vurgulanıyor.

MUSTAFA ÖZYÜREK BUNA NE DİYECEK?
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Friedrich Ebert Vakfı'nın Alman Sosyal Demokrat Partisi'ne yakın olduğuna işaret ederken, Alman sosyal demokratlarla CHP'nin ilişkilerinin iyi olmadığını iddia etmişti. CHP'li Şahin Mengü'nün vakfın avukatlığını yapması, Mustafa Özyürek'in söz konusu iddiasının doğru olmadığını gösteriyor.

VAKFIN CHP'YE YARDIM İDDİASI
Gazetemizde yayınlanan yazıda, Friedrich Ebert Vakfı'nın, 2005 yılında 'Türk Sosyal Demokrasi Partisi' olarak nitelediği CHP ile ilişkileri geliştirmek amacıyla bu partiye finansal yardım yapma kararı aldığı ve CHP'ye 85.000 Euro gönderileceği bildiriliyor. Ödemenin Bank Für Sozialwirtschaft üzerinden gerçekleştirileceği ileri sürülüyor. Anayasa'nın 69. maddesine göre bir siyasî partinin yurtdışındaki herhangi bir kuruluştan para yardımı alması, kapatma sebebi.
Alman Sosyal Demokrat Parti'ye yakınlığıyla bilinen ve 1925 yılında kurulan Friedrich Ebert Vakfı'nın temel faaliyet amacı, 'demokrasi ve çoğulcu topluma destek, yetenekli gençlere eğitim fırsatları sağlamak, uluslararası işbirliği ve anlayış ortamının güçlendirilmesi' olarak özetleniyor. Bonn merkezli vakfın 2006 bütçesi 112 milyon Euro olarak açıklanmıştı.

ŞAHİN MENGÜ ERGENEKONCULARIN AVUKATI
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Ergenekon Terör Örgütü sanıkları gözaltına alınınca ilk aradıkları isim...
Tuncay Özkan da gözaltına alınırken, emekli Orgeneral Hurşit Tolon gibi telefona sarılarak CHP'li Şahin Mengü'yü aramıştı.
Şahin Mengü, Orgeneral Hurşit Tolon'un Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınmadan önce kendisini aradığını söylemişti. Hurşit Tolon ile görüştüğünü doğrulayan Mengü, "Sayın Tolon, arama yapılmadan önce beni aradı. Polislerin geldiğini söyledi. Ben de kendisine arama izinleri olup olmadığını sordum. Kendisi, ‘Merkez komutanının bilgisi var' dedi. Yanlarında askerî bir yetkilinin olup olmadığını sordum. Bir binbaşı olduğunu söyledi. Ben de kendisine yapılacak bir şey olmadığını, prosedür gereği arama yapabileceklerini söyledim" demişti. Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan Tuncay Özkan da, hemen telefonuna sarılmış, eski avukatı Şahin Mengü'yü aramıştı. Şahin Mengü, “Sabah beni aradı. Saat 06.30 gibi. 'Ağabey beni gözaltına alıyorlar. Evde arama var' dedi. Bunun üzerine büromuzun İstanbul'daki avukatını aradım” demişti.


KENAN KIRAN / MURAT ALAN - VAKİT

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License