18.10.08

TÜRKİYE BM GÜVENLİK KONSEYİNDE

Türkiye iki yıl Güvenlik Konseyi'nde

Türkiye, yaklaşık yarım asır sonra BM Güvenlik Konseyi'ndeki yerini yeniden aldı. 2009-2010 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği için Batı Avrupa bölgesinden İzlanda ve Avusturya ile yarışan Türkiye, dün Genel Kurul'da yapılan seçimlerde, 1. turda aldığı 151 oyla BMGK üyesi oldu.
Grubunda en fazla oyu alarak seçilen Türkiye böylelikle son yılların en önemli diplomatik başarılarından birisine imza attı. 192 ülkenin oy kullandığı BM Genel Kurulu'nda Avusturya da 132 oy alarak seçilmiş oldu. İzlanda ise gerekli olan 128 oyun altında kalarak 87 oyla elendi. Diğer bölgesel gruplarda ise Afrika bölgesinden Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinden Meksika ve Asya grubunda Japonya (İran'ı geride bırakarak) BMGK'nin 2009-2010 dönemi üyesi oldu. 5 yıldır sürdürülen yoğun diplomasi sonucunda üyeliği elde eden Türkiye, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren BMGK'da görev yapacak.BMGK üyeliğinin tüm ülkeler açısından "büyük prestij'' olarak algılandığını dile getiren diplomatik kaynaklar, konseye üyelikle başta Kıbrıs ve Irak konusu olmak üzere birçok konuda Türkiye'nin dünyayı daha sağlıklı bilgilendireceği görüşünde.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin BMGK geçici üyeliğine seçilmesini, "Bugün Türkiye için, Türk hariciyesi için güzel bir gün, tarihi bir gün" sözleriyle değerlendirdi. Türkiye'nin üye ülkelerin yaklaşık yüzde 80'e varan desteğiyle seçildiğine dikkat çeken Babacan, Türkiye'nin sınavının aslında şimdi başladığını, ancak bu sınavı başarıyla vereceklerinden de emin olduğunu söyledi. Türkiye'nin, BMGK'ya kendi özgün bakış açısını, kendi bağımsız ancak gittikçe dünyanın takdirini kazanan dış politika perspektifini getireceğini kaydetti. Babacan, Türkiye uluslararası toplum karşısında önüne gelen her durumda hep doğruları yapan, hep ilkeli davranan bir ülke olmaya devam etmesi gerekiyor, bunun için çalışacağız.'' dedi.

Türkiye, artık tezlerini daha iyi anlatabilecek

Diplomatik kaynaklar, Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini Türkiye'nin BM'de yapacağı faaliyetleri açısından büyük bir fırsat olarak değerlendiriyor. Türkiye, üyelikle BM'nin ilgilendiği tüm konuları daha yakından takip edebilecek. Konsey üyelerini doğrudan bilgilendirecek. Kaynaklar, gelecek yıllarda birçok uluslararası sorunun BM gündemine geleceği ve burada karara bağlanacağı görüşünde. Bu nedenle Türkiye açısından özellikle Kıbrıs konusu gündeme geldiği zaman daha iyi bilgilendirme yapılabilir. Üyelikle birlikte Ankara, herhangi bir karar mekanizmasında toplantı salonunun dışında değil de içinde yer alacak. BM Güvenlik Konseyi; veto hakkı olan beş daimi üye (ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa) ile 10 geçici üyeden oluşuyor. Konseyin karar verebilmesi için 5 daimi üyenin yanı sıra en az 4 geçici üyenin de oy vermesi gerekiyor. Daimi üyelerden birisi veto hakkını kullanırsa karar alınamıyor.

Sezai Kalaycı
18 Ekim 2008, Cumartesi
ZAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License