17.10.08

TARAF STAR'A VE KANAL 1'E CEVAP VERDİ

Taraf'tan Star ve Kanal 1'e cevap !

Aktütün saldırısıyla ilgili uydu görüntülerinin yalan olduğunu iddia eden Kanal 1 ve Star Haber'e Taraf Gazetesi'nden cevap geldi.

Taraf'ın anlık istihbarat görüntüleri ve GES Komutanlığı raporlarına dayandırarak yaptığı Aktütün haberlerini görmeyen bazı televizyon kanallarında anlık istihbarat görüntüleriyle ilgili yanlış bilgiler ve yorumlarla dezenformasyon yapıldı.

HABERİN İKİ RESMİ DAYANAĞI

Taraf, 14 Ekim'de Türkiye'yi sarsan haberinde askerin PKK'nın Aktütün'e saldırı hazırlığı içinde olduğunu önceden bildiğini ve yeterli tedbir almadığını iki resmi belgeye dayandırdı.

Bunlarda ilki Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'nın Van Asayiş Kolordu Komutanlığı içindeki birimlerinin günlük İç Güvenlik Harekat Durum Raporlarıydı.
Taraf'ın yazışma numarası ve imzalayan kişiye kadar verdiği, baskından sadece iki ve bir gün önceki İç Güvenlik Harekat Durum raporlarında Hakkari bölgesindeki sınır karakollarına yönelik sansasyonel eylemler için ağır silahlarla ve katırlarla Türkiye'ye giren PKK'lıların isimleri, nüfus bilgileri, silah sayıları açıkça askeri yetkililere bildiriliyordu.

Üzerinde dezenformasyon yapılamayacak kadar açık imzalı bu resmi raporlara söz konusu haberlerde hiç yer verilmedi. Taraf'ın Aktütün haberindeki ikinci kaynak olarak kullandığı ve resimlerini yayınladığı İnsansız Hava Aracı'nın anlık istihbarat görüntüleri ise teknik olarak çarpıtılmaya, kafaları karıştırmaya müsaitti. Halbuki gerçek bu kez de biraz teknik ama yine basitti.

İDDİA 1:

Bu haberlerde Taraf'ın Kandil'de bir ay önce çekilmiş istihbarat görüntülerini Aktütün'de 3 Ekim'de çekilmiş gibi gösterdiği iddia edildi.

Halbuki Taraf'ın 14 Ekim günkü haberinde zaten bu görüntülerin bir ay önce 5 Eylül'de ve Irak içinde İran sınırı boyunca Hakkari'ye doğru yürüyen PKK'lılara ait olduğu yazılmıştı.

Yani Taraf bu görüntülerle ilgili o haberde söylendiği gibi hiçbir şeyi çarpıtmadı. Ayrıca bir uzmana sorsalardı görüntülerin sağ üst köşesindeki koordinatların hava aracının durduğu yere ait olduğunu, çekilen görüntünün ise sağ alt köşedeki koordinatlar olduğunu bilebilirlerdi.

İDDİA 2:

Aynı haberde Taraf, 3 Ekim günü yani Aktütün'e PKK'lıların saldırdığı gün çekilmiş 3 ayrı anlık istihbarat görüntüsü yayınladı. Daha sonra televizyonda da kullanılan bu görüntülerde dezenformasyon yapma kararlılığındaki haber bültenlerinde "Taraf yalan söylüyor. Bu görüntüler 25 km. uzaklıkta çekilmiş, işe yaramaz" diye çıktı.

Halbuki zaten Taraf yine 14 Ekim günkü haberinde bu görüntülerin Aktütün'ün hemen karşısındaki Irak sınırı içinde ve Aktütün'e 25 kilometre mesafedeki PKK'lıların mevzi kazma, mayın döşeme ve ağır silah yerleştirme görüntüleri olduğunu da yazmıştı.

Ayrıca Taraf, anlık istihbarat görüntüleri içinde belki de en önemli ve en dikkat çekici olanı PKK'lı grupları gösteren görüntüler sürerken bir anda İnsansız hava Aracı'nın yer değiştirerek Aktütün'ü göstermeye başlaması olduğunu yazmıştı.

İnsansız Hava Aracı'ndan gelen görüntülerin sağ üst köşesinde araca önceden yüklenmiş koordinatlar belirtiliyordu ve görüntüler uzun süre 5-C olarak adlandırılan bir bölgeden PKK'lı grupları çekmeyi sürdürürken, saat 13:57:26'da birden kamera 6-C olarak adlandırılan yeni koordinattan görüntü vermeye başlıyor. 6-C olarak adlandırılan yer ise Aktütün köyüydü. Uzmanlar Aktütün koordinatının belli bir adla aracın hafızasına önceden kaydedilmiş olmasının ve baskının olduğu 3 Ekim günü Aktütün üzerinde İHA uçurulmasının, bu bölgede bir faaliyet beklendiğinin başka ve önemli bir delili olduğunu söylüyor.

TARAF



17.Ekim.2008

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License