15.10.08

DEVLET İŞKENCE İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

Metris'te 19 kişi görevden alındı

Adalet Bakanı Şahin, cezaevinde hayatını kaybeden Engin Çeber'in işkence gördüğü iddialarını kabul etti ve 'Devletim ve hükümetim adına özür diliyorum' dedi. Adalet Bakanlığı tutuklu bulunduğu sırada hayatını kaybeden Engin Çeber'in işkence gördüğünü kabul etti

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Engin Ceber’in, cezaevinde "kötü muamele ve işkence" sonucunda öldüğü iddiasıyla ilgili 19 kişinin, geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını söyledi.
Adalet Bakanı Şahin, TBMM’de gazetecilerin sorusu üzerine, olayla ilgili görevlendirdiği başmüfettiş ve müfettişin, Metris Cezaevi’nde ilk incelemelerini yaparak, raporlarını hazırladığını belirtti.
Mehmet Ali şahin, rapordaki, "Yasaların kendine verdiği yetkiler sonucunda, ölüm olayında sorumlulukları olabileceği düşüncesiyle, iki infaz koruma ikinci müdürü, koruma başmemuru, infaz koruma memuru ve tutukluyu görmeden sağlam raporu veren cezaevi doktorunun da aralarında bulunduğu 19 görevlinin, geçici olarak görevden uzaklaştırılması kararı alındı" ifadesini de gazetecilere okudu.

"YAKINLARINDAN ÖZÜR DİLİYORUM"
"Devletim ve hükümetim adına yakınlarından özür diliyorum. Sorumluları kimse, sonuna kadar gidilecektir. Kimsenin şüphesi olmasın" diyen Şahin, Adalet Bakanı olarak üzüntüsünün sonsuz olduğunu dile getirdi.
Şahin, "Üzerine hassasiyetle gidiyorum, soruşturma genişletildikçe sayı artabilir. Türkiye’de bu dönemde, böyle bir olay meydana geldiği için son derece üzüntülüyüm. Adalet Bakanı olarak, dakika dakika takip ediyorum. Türkiye’yi böyle bir durumla karşı karşıya getirenler, her kimse cezalandırılacaktır" diye konuştu.NE OLMUŞTU
Engin Ceber, polis tarafından vurularak felç olan arkadaşı Ferhat Gerçek için eylem yaparken gözaltına alındıktan sonra bir işkence çarkının içine sokuldu. Önce İstinye’deki polis karakolunda dövüldü, daha sonra ‘polise mukavemet’ gibi basit bir suç tutuklanması için yeterli görülerek vücudunda darp izleri olmasına karşın cezaevine konuldu. Cezaevinde jandarmalar tarafından tahta coplarla, gardiyanlar tarafından demir sopa ve sandalyelerle dövüldüğünün tanıkları vardı. 29 yaşındaki Engin Ceber, kaldırıldığı Şişli Etfal Hastanesi’nde 10 Ekim 2008’de öldü. Geçmişteki işkence davalarından kamu görevlilerinin kurtuluşu umutları azaltsa da Türkiye, bu işkence çarkının tamamının yargılanmasını bekliyor. Meclis’te Kamer Genç ,Ceber için Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e soru önergesi verilirken Başbakanlık dün devreye girdi.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı (BİHB) olayla ilgili inceleme başlattı. BİHB, Ceber’in işkenceyle ölümüyle ilgili olarak dün Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu’na bir yazı göndererek olayın nasıl gerçekleştiğini sordu.

‘Yürütme erki görevini yapıyor’
BİHB Başkanı Prof. Dr. Tahsin Fendoğlu bu tür hak ihlalleriyle ilgili olarak yürütme erkinin görevini yerine getirdiğini, iddiaların bağımsız yargı tarafından hükme bağlandığına dikkat çekti. Prof. Dr. Fendoğlu, “Bu tür olayları hoş görmek mümkün değil. Sorumluları elbette cezalandırılacaktır” dedi.
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Engin Ceber olayı konusundaki bir soruyu yanıtlarken, “Bu iddiaları araştırmak savcıların işidir” dedi. “İşkence bir insanlık suçudur” diyen Çiçek, Hükümet’in işkence konusunda hassas olduğunu ve bu konuda önemli düzenlemeler yaptıklarını savundu ve “Bütün bunlara rağmen bu hassasiyeti göstermeyen kamu görevlileri varsa bunu takip etmek yargı merciinin görevidir. Biz de böyle bir beklenti içinde oluruz” dedi. (Radikal,aa)
ilgili haberi okumak için tıkla

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License